Nema sankcija Rusiji, duh Dejtona ruši BiH: Šta piše u informaciji koju danas razmatra NSRS :: Semberija INFO ::

 

Nema sankcija Rusiji, duh Dejtona ruši BiH: Šta piše u informaciji koju danas razmatra NSRS


BANjALUKA - Za Srpsku je od presudnog značaja da insistira na politici nesvrstavanja u rusko-ukrajinskom sukobu. Nikakav akt o uvođenju sankcija Rusiji nije donesen u pravnom sistemu BiH. Pravnim i fizičkim licima nije zabranjeno poslovanje sa subjektima u Rusiji, ruska imovina se ne zamrzava,a njihovim državljanima se ne zabranjuje ulazak.


Navedeno je to, između ostalog, u Informaciji o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske koja će biti razmatrana na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine, zakazanoj na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saznaje „Glas Srpske“.

-Dok traju diskusije o tome da li je BiH uvela sankcije, iz ruske ambasade su poručili da BiH nije na neprijateljskoj listi, a zbog protivljenja Srpske sankcijama, BH-gas je uspio da obnovi ugovor sa „Gaspromom“ i nije zatraženo plaćanje u rubljama što je priličan paradoks - navedeno je u informaciji.

Dalje se ukazuje da su politički, ekonomski, vojni i kulturni odnosi između Zapada i Rusije najlošiji u poslednjih 30 godina i da nije realno za očekivati brzu normalizaciju, ali i da nas "istorija uči da velike sile na kraju uvijek pronađu način da normalizuju odnose".

- Zato je u ,,maglama sukoba” važno voditi odgovornu politiku - istaknuto je u informaciji. 

Srpska treba da zadrži, dodaje se, striktnu i dosljednu neutralnost u rusko-ukrajinskom oružanom konfliktu, ishodivši istovjetnu poziciju BiH.

- Posebno se komplikuje položaj BiH i Srbije koje nisu članice NATO, tako da se od strane tog vojnog saveza posmatraju kao moguće zone nestabilnosti duboko iza linije konfrontacije između Zapada i Rusije. Za Srpsku je od presudnog značaja da insistira na politici nesvrstavanja u rusko-ukrajinskom sukobu i da ostane vojno neutralna u periodu velikih vojnih napetosti između Zapada i Rusije - piše u dokumentu o kojem će danas raspravljati poslanici.

Srpskoj ne idu na ruku "neprijateljski, neustavni, nedejtonski potezi političkog Sarajeva i lobiranja u svjetskim centrima moći".

- Održavajući osnovne interese, Srpska bi trebalo da iskaže odgovarajuću spremnost na iznalaženje rješenja za akutna ili hronična otvorena politička pitanja u BiH. Srpska ne samo da ne smije umanjiti obim ili intenzitet insistiranja na dosljednoj primjeni Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, već ih i pojačati - istaknuto je.

U Narodnoj skupštini, kao najvišem zakonodavnom tijelu, potrebno je angažovanje svih poslanika kako bi postigli usaglašene stavove o ovim značajnim pitanjima koji izazivaju previranje u globalnim okvirima, a sve u cilju osiguravanja mira, stabilnosti, na dobrobit građana.

- Promocija duha Dejtona je napravila zastoj u BiH i to je bila greška. Stav rukovodstva Srpske je da je usljed najvećih promjena u međunarodnom sistemu i odnosa između velikih sila nakon završetka Hladnog rata, potrebno razmotriti uticaj globalnih geopolitičkih procesa na njenu međunarodnu poziciju, ponavljajući da je Dejtonski sporazum jedini garant političke stabilnosti, a samim tim, posljedično i bezbjednosti u BiH, ali i šire - navedeno je između ostalog u informaciji.


Glas Srpske