Sukob u Ukrajini: Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine


Фото - Тасс
Rat u Ukrajini ušao je u 99. dan.

13.30 -  Zelenski: Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini kako bi pokrenuo rat ka prelomnoj tački koja bi joj omogućila da pobijedi.

Obraćajući se video linkom Bratislavskom forumu GLOBSEC 2022 u glavnom gradu Slovačke, ukrajinski lider je rekao da su podjele u Evropi stvorile mogućnosti da Rusija to iskoristi, ali i dodao da je Kijev zahvalan na dosadašnjoj pomoći Zapada, prenio je Rojters.

13.15 -  Peskov: Moskva ne planira da "zatvori prozor u Evropu"

Moskva ne planira da "zatvori prozor u Evropu" koji je otvorio ruski car Petar Veliki, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Niko ne planira ništa da zatvori", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija "zatvoriti prozor u Evropu" zbog poteškoća u odnosima sa Zapadom, prenosi agencija RIA Novosti.

Takođe je poručio i da predsjednik Vladimir Putin veoma cijeni ulogu Petra Velikog u istoriji Rusije i čak planira da prisustvuje događajima 9. juna vezanim za 350. godišnjicu od Petrovog rođenja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine.

"Moramo da se branimo od skoro cijele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju", poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da se borbena linija fronta proteže na više od 1.000 kilometara.

Evropska unija namjerno gura Ukrajinu sve bliže ambisu, podržavajući njene ratoborne ambicije beskrajnim, nejasnim obećanjima o evropskim integracijama, navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„EU konačno gubi svoju nezavisnost i miroljubivu objedinjujuću panevropsku agendu, koju su u nju unijeli očevi osnivači ujedinjene Evrope“, istaknuto je u saopštenju, prenosi TASS.

Sva odgovornost za zaoštravanje prehrambenih i energetskih problema u svetu koje izaziva Evropska unija pašće isključivo na Brisel i njegove američke sponzore, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstvo spoljnih poslova.

"Rezultati samita Evropske unije održanog u Briselu 30. i 31. maja ove godine postali su još jedan dokaz transformacije EU u instrument podrivanja Rusije u skladu sa smjernicama SAD i NATO-a", navodi se u saopštenju, prenosi ruska agencija.

Ruski borbeni avioni su tokom proteklog dana oborili ukrajinski borbeni avion Su-25 u regionu Nikolajeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Naš lovac je oborio jedan avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Ljubomirovka u Nikolajevskoj oblasti", kazao je Konašenkov na konferenciji za novinare, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako je naveo, skoro 130 ukrajinskih vojnih helikoptera već je uništeno u specijalnoj vojnoj operaciji.

"Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je 186 aviona, 129 helikoptera, 1.084 bespilotne letjelice, 327 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.373 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 460 višecjevnih raketnih sistema, 1.752 minobacačke terenske artiljerije topova, kao i 3.350 jedinica specijalnih vojnih vozila", rekao je on.

"Stotine ukrajinskih plaćenika u Ukrajini ubijeno je preciznim raketama velikog dometa, čim su stigli na vojne poligone i u jedinice. Međutim, većina je ubijena u borbama zbog slabe obučenosti. Komandanti jedinica Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde, u čijim sastavima su bili i plaćenici, u nastojanju da smanje gubitke svoje vojske, ne štede strance", poručio je Konašenkov.

Naveo je da je broj stranih plaćenika u Donbasu smanjen sa 6.600 na 3.500 ljudi, a da je od početka maja priliv stranih plaćenika u Ukrajinu praktično prestao.

Dodao je da su vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile 21 položaj ukrajinske vojske, uključujući komandne centre bataljona "Kraken" i "Azov" u području Harkova.

Zapad pokušava da nađe razloge kako bi objasnio isporuke oružja Kijevu, kao i za svoje ponašanje prema Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik. OPŠIRNIJE

10.50 - Borbe za donjecku lavru, poginuli arhimandrit i dva monaha

Napad na Svjatogorsk je počeo u utorak. Borbe se vode oko Svjatogorskog manastira. Kako je saopštila Donjecka eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve prilikom granatiranja manastira poginuli su arhimandrit i dva monaha.

Prema nezvaničnim informacijama, u vazduh je dignut posljednji most koji povezuje Svjatogorsk sa ostatkom Ukrajine.

Nakon što grad bude zauzet, naredni cilj ruske vojske biće Slavjansk.

10.30 - Danas novi pokušaj EU da usvoji šesti paket sankcija

Ambasadori EU danas će se ponovo sastati pošto u srijedu nisu uspjeli konačno da daju ”zeleno svjetlo” na šesti paket sankcija koji su početkom nedjelje dogovorili lideri EU 27 na dvodnevnom samitu u Briselu.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu, Mađarska je pred ambasadore zemalja članica stavila novi zahtjev koji se odnosi na izuzimanje poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, sa liste osoba sankcionisanih zabog ruske invazije na Ukrajinu.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata djelimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, iz koga je Mađarska izuzeta, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz SWIFT sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba i entiteta, na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Da bi šesti paket sankcija stupio na snagu, konsenzus o pravnom tekstu mora da se postigne na nivou držva članica, a sama regulativa objavi u EU službenom glasniku.

10.11-  Na teritoriji DNR 8.000 zarobljenih ukrajinskih vojnika

Na teritoriji Donjecke i Luganske Narodne Republike danas se nalazi oko 8.000 zarobljenih ukrajinskih vojnika , kaže Jelena Šiškina, predsjednica Odbora za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog vijeća DNR - RIA Novosti.

Predsjednik vojne administracije Lavovske oblasti Maksim Kozicki rekao je da su sinoć odjeknule eksplozije u rejonu Strija, prenio je Unian.

Kozicki je rekao da je pet osoba povređeno, ali da su povrede lakše.

6.30 - Peskov: Praktično nema kontakta između Kremlja i Bijele kuće

"Sada praktično nema kontakata između Kremlja i Bijele kuće", saopštio je pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Prethodno je 20. maja portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da američko ministarstvo ne vidi preduslove za pregovore na visokom nivou sa Rusijom o situaciji oko Ukrajine.


​Glas Srpske / Agencije