Dan bez duvanskog dima: Svaka popušena cigareta skraćuje život za osam minuta :: Semberija INFO ::

 

Dan bez duvanskog dima: Svaka popušena cigareta skraćuje život za osam minuta


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) već godinama 31. maj obilježava Svjetskim danom bez duvanskog dima. Štetni uticaj duvanske industrije na životnu sredinu je ogroman i sve veći, dodajući nepotreban pritisak na ionako oskudne resurse naše planete i krhke ekosisteme.

Kako je povodom ovog datuma saopštila WHO, duvan ubija više od osam miliona ljudi, pušača i nepušača svake godine, te dodatno uništava našu okolinu, dodatno šteti ljudskom zdravlju, kroz uzgoj, proizvodnju, distribuciju, potrošnju i otpad nakon konzumiranja. Crne statistike kažu da je posiječeno više od 600 miliona stabala radi proizvodnje cigareta, da je u atmosferu ispušteno 84  miliona tona CO2, podižući globalnu temperaturu Planete, te da je više od 22 milijarde tona vode iskorišteno zbog pravljena cigareta.

Ove godine, odlukom Svjetske zdravstvene organizacije pod sloganom "Odlukom do prestanka pušenja", Svjetski dan bez duvanskog dima ima za cilj podržati 100 miliona ljudi širom svijeta u njihovim pokušajima da se odreknu duvana kroz razne inicijative i digitalna rješenja.

Prestanak pušenja ima neposredne i dugoročne zdravstvene beneficije. Nakon samo 20 minuta odvikavanja od pušenja, puls pada. U roku od 12 sati nivo ugljen-monoksida u krvi pada na normalu. U roku od dvije do 12 sedmica cirkulacija se poboljšava, a plućna funkcija povećava. U roku od jednog do devet mjeseci kašalj i otežano disanje se smanjuju. U roku od pet do 15 godina rizik od moždanog udara smanjuje se na rizik nepušača. U roku od 10 godina stopa smrtnosti od raka pluća približno je upola manja od pušača. U roku od 15 godina rizik od srčanih bolesti, rizik je kao kod nepušača.


Semberija info