ODLUKA U UTORAK: Boračka organizacija Srpske bira novog predsjednika :: Semberija INFO ::

 

ODLUKA U UTORAK: Boračka organizacija Srpske bira novog predsjednika


Skupština Boračke organizacije Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik te organizacije, biće održana u utorak, 31. maja, u Banjaluci.

Kako Srpskainfo saznaje, pozivi za učešće na Skupštini BORS već su poslati na adrese delegata iz svih gradskih i opštinskih boračkih organizacija. Prema do sada prispjelim prijavama, kandidati za novog predsjednika krovne Boračke organizacije u Srpskoj su predsjednik BO Gradiška, Milovan Gagić, predsjednik Boračke organizacije u Brodu, Zoran Vidić, te predsjednik BO Sokolac, Željko Lalić. Nije isključeno da se do zakazane sjednice, kako saznajemo, među kandidatima za predsjednika BORS pojavi još neko ime.

Opstrukcija

Predsjednik Boračke organizacije u Gradišci, Milovan Gagić, koji je jedan od kandidata za predsjednika BORS, za Srpskainfo kaže da vjeruje da će predstojeća sjednica Skupštine proteći u najboljem redu, te da će borci konačno dobiti novog predsjednika.

– Postoje brojni pritisci i pokušaji opstrukcije, prije svega od strane politike, da se sabotira predstojeća Skupština i da Boračka organizacija ostane bez predsjednika. Očigledno je da nekom ne odgovara postojanje snažnog BORS, koji bi na pravi način zastupao i štitio interese boračke populacije. Obezglavljena i podijeljena Boračka organizacija, kakva je sada, ne treba nikome. Zato je kucnuo posljednji čas da borci uzmu stvari u svoje ruke, da vratimo dostojanstvo, čast i ugled koji pripada BORS. Nadam se da će tako i biti – kaže Gagić za Srpskainfo.

Dodaje da će kvorum za legitimno održavanje predstojeće Skupštine BORS biti obezbijeđen, kao i da vjeruje da će na sjednici biti prisutan dovoljan broj verifikovanih delegata kako bi se izabrao novi predsjednik.
– Još jednom želim da naglasim značaj predstojeće Skupštine i da pozovem borce na jedinstvo u ovim teškim vremenima. Ovo je, vjerovatno, posljednja prilika da pokušamo spasiti Boračku organizaciju Republike Srpske. Više nisu važne ni lične ni političke podjele. Jedino je bitno da BORS počne da funkcioniše, jer je sadašnje stanje potpuno neodrživo – zaključuje Gagić.

Razrješenje Savčića

Da podsjetimo, na posljednjem zasjedanju Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske, koje je 9. maja održano u Bijeljini, dužnosti je razriješen dotadašnji predsjednik BORS, general Milomir Savčić.
On je smijenjen odlukom 69 prisutnih delegata, a tada je odlučeno i da bivši predsjednik BORS, koji praktično od avgusta prošle godine nije obavljao svoje dužnosti, bude izabran za počasnog predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske.

Podsjećamo, generalu Milomiru Savčiću, koji je optužen za ratne zločine, Sud BiH je 9. avgusta 2021. odredio pritvor. Dan kasnije policija ga nije našla na adresi, zbog čega se zvanično vodi da je u bjekstvu i da nije na teritoriji BiH.
Od tada je Boračka organizacija Srpske bila praktično “obezglavljena”, a najveći dio Savčićevih poslova obavljao je predsjednik Predsjedništva BORS, Aleksandar Savić.
Inače, zanimljivo je i to da Savić, u saopštenju za javnost koje je izdao nedugo nakon završetka Skupštine BORS u Bijeljini, nije priznao legitimitet održanog zasjedanja, te najavio krivične prijave protiv organizatora skupštine.


Srpska info