BANjALUKA: Otvaranje Međunarodne konferencije primijenjenih nauka :: Semberija INFO ::

 

BANjALUKA: Otvaranje Međunarodne konferencije primijenjenih nauka


Međunarodna konferencija primijenjenih nauka (ICAS) biće otvorena 26. 5. 2022. godine, u 9 časova, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvaranju ove dvodnevne konferencije, na kojoj će biti predstavljeno 116 radova iz 15 zemalja svijeta, prisustvovaće ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton  Pakuretu, predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Univerziteta u Banjoj Luci, te predstavnici privrede iz devet firmi sa područja Banje Luke, Prijedora, Kotor Varoši i Laktaša.
Međunarodna konferencija primijenjenih nauka (ICAS) pokrenuta je 2013. godine kroz projekat organizovan između Udruženja interdisciplinarnih naučnih vrijednosti za obrazovanje i istraživačko društvo (SCIVERS), Univerziteta Vuhan iz Kine, Huazhong univerziteta nauke i tehnologije Kine i Politehničkog univerziteta u Temišvaru.

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci dodat je na listu kao jedan od organizatora ICAS2017, koji je održan u rumunskom gradu Hunedori.

Prije održavanja konferencije u Rumuniji, Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Politehnički univerzitet u Temišvaru potpisali su Memorandum o razumijevanju i poseban sporazum kojim je definisana organizacija same konferencije. Prema ta dva dokumenta, konferencija bi trebalo da se održava svake godine, sa smjenjivanjem mjesta održavanja između dvije zemlje – jedne godine u Rumuniji, a sljedeće u Banjoj Luci.

NAPOMENA ZA MEDIJE
: Izjave za medije su u 8.50 časova.


MAŠINSKI FAKULTET

UNIVERZITETA U BANjOJ LUCI