POLICAJCI SA SREDNjOŠKOLCIMA: ZA SIGURNIJE SUTRA :: Semberija INFO ::

 

POLICAJCI SA SREDNjOŠKOLCIMA: ZA SIGURNIJE SUTRA


Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina nastavljaju realizaciju kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ u okviru koje su danas održali predavanje za učenike Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini. Kampanju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i  Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a ista je usmjerena na podizanje svijesti kod građana, posebno učenika osnovnih i srednjih škola o opasnostima koje nastaju usljed nestručne upotrebe vatrenog oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava.



- Dosadašnja iskustva nam govore da su srednjoškolci u odnosu na učenike osnovnih škola specifični kada je u pitanju pedagoški uticaj policije na njihove stavove. Radoznaliji su, imaju više hrabrosti, više želje za dokazivanjem, itd. Uzimajući u obzir sve te posebnosti na današnjem predavanju ćemo ih upoznati sa osnovnim pravilima kojih se treba pridržavati ukoliko se dođe u kontakt sa vatrenim oružjem – zaustaviti se, ne prilaziti, ne dodirivati. One koji su željni dokazivanja upoznaćemo sa načinima kako se pravilno pristupa oružju, kako se pronađeno oružje sigurno odlaže i kako da na najbezbjedniji način zaštite sebe i svoje drugare,“ rekao je Srećko Panić, pomoćnik komandira Policijske stanice Bijeljina 2.



Stopa maloljetničke delikvencije bilježi trend opadanja na prostoru koji pokriva Policijska uprava Bijeljina. Smatra se da je ovakva situacija u direktnoj vezi sa pojačanim preventivnim radom pripadnika MUP-a Republike Srpske sa ostalim institucijama našeg društva.

- Primjera radi, projekat „Briga o djeci“ okuplja Centar za mentalno zdravlje, Gradsku upravu Grada Bijeljina, Centar za socijalni rad, sve obrazovne ustanove sa područja grada i Policijsku upravu Bijeljina. Zajednički rad policije sa drugim institucijama ali prije svega sa mladima, doveo je do smanjenja stope kriminaliteta mladih,“ rekao je inspektor Srećko Panić.


Semberija info - I. Gutić