PROIZVODNjA STRUJE POGURALA INDUSTRIJU U SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

PROIZVODNjA STRUJE POGURALA INDUSTRIJU U SRPSKOJ


- Proizvodnja električne energije je ove godine pogurala povećanje industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Kako se navodi u ovim podacima, ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu 2022. godine, u poređenju s aprilom 2021. godine, veća je za 10 odsto.

Prema njihovim podacima, u aprilu 2022, u odnosu na april 2021. godine, kalendarski prilagođena proizvodnja energije veća je za 27,3 odsto.

"Proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 10,2 odsto, kapitalnih proizvoda za 7,2, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 18,8 odsto", stoji u podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da ovi podaci pokazuju da privreda RS nije značajnije ugrožena svim dešavanjima i kretanjima trenutno u svijetu, kao što su poskupljenja energenata, nedostatka repromaterijala, radne snage i ostalo.

"Ono što je podiglo industrijsku proizvodnju jeste proizvodnja i izvoz električne energije. 'Elektroprivreda RS' kao javno preduzeće proizvodi struju i u prilici je da je izveze u inostranstvo po znatno povoljnijim cijenama u odnosu na druge", istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, ovo je prilika da se poprave industrijska proizvodnja te spoljnotrgovinski bilansi domaće privrede.

"U prva tri mjeseca sa Srbijom smo imali za 100 odsto veću spoljnotrgovinsku razmjenu u odnosu na prošlu godinu, a veliki dio od toga je izvoz električne energije. Ovo je pokazatelj i dobar model kako iskoristiti svoje komparativne prednosti i da ono što imamo kvalitetno plasiramo na inostrano tržište. Proizvodnja električne energije je značajno poboljšala pokazatelje, kako u fizičkom obimu proizvodnje, tako i u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Ipak, možda bismo tu energiju mogli da utrošimo i u sopstvenim procesima", naglasio je Ćorić.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, kazao je za "Nezavisne novine" da je definitivno poznat potencijal Republike Srpske u elektroenergetskom sektoru, koji je sada došao do izražaja.

"Treba voditi računa da se taj potencijal iskoristi do kraja, te treba prilagoditi svoje politike trenutnom stanju na tržištu. Znamo da će rasti  potražnja električne energije, a samim tim i cijena", naveo je Radivojac.

Na pitanje da li možemo očekivati veću proizvodnju električne energije u narednom periodu, Radivojac odgovara da možemo, ukoliko budemo imali iz čega proizvoditi.

"Mislim da je potrebno da se grade nove termoelektrane velikog kapaciteta, jer mini-hidreoelektrane ne rješavaju ništa. Buk Bijela i ostali projekti su imperativi, a mini-hidroelektrane će u vremenu koje dolazi biti samo kap u moru", zaključio je Radivojac.

​(Nezavisne)