RiTE "Ugljevik": Rudnik nadmašio plan proizvodnje u prvom dijelu godine :: Semberija INFO ::

 

RiTE "Ugljevik": Rudnik nadmašio plan proizvodnje u prvom dijelu godine


Prvi dio godine u ugljevičkom Rudniku u znaku je dobrih proizvodnih rezultata i milionskih investicija koje su u toku. 

PREMAŠEN REZULTAT PROIZVODNjE 

Rukovodilac Radne jedinice "Rudnik" u RiTE Rade Kosanović rekao je da je plan proizvodnje  uglja u prvom kvartalu ispunjen 130%, te da je na PK “Bogutovo selo” i PK “Istok 1” proizvedeno oko 520.000 tona uglja. 

“Premašili smo plan u ovom kvartalu za 30 procenata. Imajući u vidu da je površinski kop Bogutovo selo pred zatvaranjem i da radnici zbog toga rade u otežanim uslovima, možemo biti zadovoljni rezultatom koji smo postigli uz požrtvovan rad naših rudara”, rekao je Kosanović. 

MILIONSKE INVESTICIJE 

Održavanje tog nivoa rezultata nije moguće bez kontinuiranih investicija, a iz Rudnika poručuju da su u toku višemilionska ulaganja u proizvodnju. 

Prema Kosanovićevim riječima, blizu 17 miliona konvertibilnih maraka biće uloženo u nabavku nove neophodne opreme.

“Investicije koje su trenutno u toku obuhvataju veliki hidraulični bager, sa zapreminom kašike od 15 kubnih metara, ukupne vrijednosti sedam miliona konvertibilnih maraka. Pored toga, u toku je nabavka i četiri dampera vrijedna 7,5 miliona konvertibilnih maraka, te tri teška kamiona i jedan rovokopač, ukupne vrijednosti oko milion i po maraka. Uz to, planirana je i nabavka dva specijalizovana vozila za rad na kopu, vrijedna oko 700 000 KM”, objasnio je Kosanović. 

PODMLAĐIVANjE KADRA

Jedan od prioriteta rukovodstva Radne jedinice “Rudnik” je kvalitetan i stručan radni kadar. 

"Zahvaljujući velikom trudu i zalaganju naših radnika, postižemo odlične rezultate. Zbog situacije na tržištu rada imamo i upražnjenih radnih mjesta, a radimo na tome da u narednom periodu i ona budu adekvatno popunjena", rekao je Kosanović.  

Uz to, dugoročni cilj je podmlađivanje kadra i obučavanje nove generacije mladih majstora i rudara koji će biti nosioci proizvodnje ugljevičkog giganta.

“Nastojimo da podmladimo kadar, pa pored iskusnih majstora, u radionicama imamo sve više mladih ljudi”, istakao je Kosanović.

PROBLEMI U PROIZVODNjI 

Jedan od problema u radu RJ “Rudnik”  su ograničenja koje se nalaze u zoni otvaranja površinskog kopa "Ugljevik Istok 1". Naime, za nesmetano obavljanje rudarskih poslova neophodno je izmještanje vodovodne i elektro mreže, kao i putne infrastrukture.

“Otpočeti su procesi sa opštinom Ugljevik, koja je nadležna za vodu i struju, kao i ministarstvima i “Putevima Srpske”, koji su nadležni za regionalni put. Nadamo se da će to pitanje uskoro biti rješeno. I pored teških uslova u kojima radimo zbog zatvaranja PK Bogutovo selo, ali i preprekama sa kojima se suočavamo, uspjeli smo da nadmašimo planove”, objašnjava glavni tehnički rukovodilac Radne jedinice “Rudnik” dr Dimšo Milošević.

Rudnik i Termoelektrana Ugljevik pojačavaju aktivnosti na površinskom kopu "Ugljevik Istok 1", koje će se intenzivirati sa nabavkom nove mehanizacije. Količine uglja koje su u tom površinskom kopu će omogućiti planirani rad postojećeg bloka Termoelektrane i u narednim decenijama.


​RiTE Ugljevik