Ko je novi premijer Australije Entoni Albanez: Lider iz radničke klase :: Semberija INFO ::

 

Ko je novi premijer Australije Entoni Albanez: Lider iz radničke klase


SIDNEJ - Pobjednik parelamentarnih izbora u Australiji, kaburista Entoni Albanez, koji od sutra postaje premijer, pragmatičan je lider iz radničke klase koji je obećao da će okončati podjele u zemlji.

"Želim da promijenim zemlju. Želim da promijenim način na koji politika funkcioniše u ovoj zemlji. Želim da imam odnose saradnje", izjavio je jutros lider Laburista koji se priprema da preuzme vlast poslije devetogodišnje vladavine konzervativaca, prenosi Rojters.

Albanez je izrazio želju da okuplja i podstiče ljude na saradnju, uključujući države i teritorije, kao i lokalne vlasti.

On je obećao da će okupiti i sindikate i poslodavce i druge organizacije na predstojećem samitu o zapošljavanju.

Konzervativni premijer Skot Morison prethodno je priznao poraz na izborima i čestitao Albanezeu na pobjedi.

Na konačne rezultate će se duže čekati pošto se završi prebrojavanje rekordnog broja glasova poslatih poštom.

Pedesetdevetogodišnji Albaniz je u parlament prvi put ušao 1996. godine. 

Tokom unutarpartijskih sukoba u prvoj deceniji ovog vijeka, Albaniz je otvoreno kritikovao obje strane. Stekao je reputaciju saradljivog političara koji je spreman da radi i sa onima koji zastupaju drugačije ideološke stavove, što se naročito pokazalo dok je predsjedavao parlamentom.

Nakon poraza 2010. godine, laburisti su uspjeli da oforme manjinsku vladu, a parlament je radio iznenađujuće efikasno - štaviše, to je bio najefikasniji australijski parlament kada je riječ o donošenju zakona, a predvodio ga je upravo Entoni Albaniz.

Sa svega 12 godina, Albaniz je učestvovao u organizovanju protesta podstanara, kako bi sprečio da se investitorima proda stambeni objekat u kojem je živio sa majkom, a koji je u državnom vlasništvu.

Oni koji ga poznaju, kažu da je pragmatičan, ali i borac za društvenu pravdu - osjećaj koji je stekao još u djetinjstvu.

"To mi svaki dan daje odlučnost, da pomažem ljudima koji su u situaciji u kakvoj sam ja nekad bio, da imaju bolji život", rekao je Albaniz u januaru za Nacionalni pres klub.

Tada je podsjetio kako je u detinjstvu zavisio od komšija koji su ga hranili, kada njegova majka, koja je živela od invalidske penzije, nije mogla da ga izdržava.

On je bio prvi u svojoj porodici koji je pohađao univerzitet - studirao je ekonomiju, kada se uključio i u studentsku politiku. Tada je polako počeo da gradi svoju političku karijeru.

Za šta se zalaže Albaniz

Kada je riječ o političkim stavovima, Albaniz je republikanac, i zalaže se za promjenu sadašnjeg statusa Australije kao ustavne monarhije. Međutim, povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, Albaniz je izjavio:

"Ima mnogo Australijanaca koji ne podržavaju princip monarhije, ali koji je poštuju (kraljicu). Možete biti republikanac, kao što sam ja, a da ipak gajite veliko poštovanje prema kraljici. Svoju službu vrši sa vjernošću, integritetom i ljudskošću, a ponekad se potkrade i humor". 

Zalaže se i za pravo na abortus, navodeći da žene imaju pravo izbora. Smatra i da treba da bude legalizovano pravo na eutanaziju.

Zastupnik je prava LGBT populacije i često učestvuje na godišnjim paradama u Sidneju.

Protivio se politici vlade, koja je odbijala tražioce azila koji su u Australiju stizali brodovima. 

"Ja ne bih mogao da odbijem ljude, porodice s djecom kada bi stigli brodovima".

Kada su u avgustu prošle godine talibani došli na vlast u Avganistanu, tražio je od vlade da izbjeglicama iz Avganistana omogući pravo stanovanja.


Agencije / Nezavisne