OBJAVLjENA VELIKA PROGNOZA ZA LjETO :: Semberija INFO ::

 

OBJAVLjENA VELIKA PROGNOZA ZA LjETO


Foto: Ilustracija
Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Evropu.

Navodi da Portugal, Španiju i Italiju čeka vruće razdoblje sa dosta "temperaturnih uspona i padova" tokom cijele sezone.

Svaki toplotni talas će na tom području trajati sedmicu ili dvije i karakterisaće ga rekordne temperature, ali njih bi trebalo da prekinu spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina.

Ljetne vrućine na Balkanu

Južni dio Evrope očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stepena Celzijusovih.

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusova. Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stepena, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Atini.

Vrući periodi biće popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebalo da budu blažeg oblika nego 2021.

Grmljavinski periodi

U drugoj polovini ljeta trebalo bi da bude više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerovatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza.

Ljetne vrućine ne bi trebalo tako da pogode sjeverni dio Evrope kao onaj južni, kažu meteorolozi.