“Čvrsto vjerujem da neću otići iz zemlje u kojoj sam rođen” - Najbolji studenti javnih univerziteta u Srpskoj karijere grade u otadžbini :: Semberija INFO ::

 

“Čvrsto vjerujem da neću otići iz zemlje u kojoj sam rođen” - Najbolji studenti javnih univerziteta u Srpskoj karijere grade u otadžbini


Neki od najboljih studenata javnih univerziteta nakon stečenih diploma odlučili su da svoje karijere grade u Srpskoj, jer smatraju da im otadžbina pruža šansu da ostvare svoje snove.

Jedna od njih je Angelina Dulić koja je Medicinski fakultet u Banjaluci završila sa prosječnom ocjenom 9,4. Njen trud, humanost i studentski angažman prepoznali su i nadležni u Banjaluci koji su joj dodijeli i Nagradu grada mladima.
Dulićeva priča da će život i profesionalnu karijeru sigurno nastaviti u Republici Srpskoj.
– Budućnost vidim u Banjaluci, jer tu svakodnevno dajem svoj doprinos u razvoju i to ne samo studentskog života. Na mladima je da ovaj svijet boje u najljepše boje – rekla je Dulićeva.

Angelina je za vrijeme svog studiranja ostavila pečat kada je u pitanju rad na boljim uslovima studentskog života, ali kako kaže, taj posao još nije završen jer su uslovi za život mladih daleko od savršenog.
– Kao predsjednica Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske i organizator naučne konferencije “Mladi u susret nauci”, akcenat sam stavljala na međusobna druženja. Borim se i dalje za veće stipendije i bolje uslove za mlade u našoj zemlji, jer čvrsto vjerujem da u nama leži i snaga i nada da se izborimo za bolju budućnost – kaže Dulićeva.

Ponos Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Duško Baškalo iz Gradiške, koji je lani diplomirao sa najboljim rezultatom u istoriji ove visokoškolske ustanove, opciju da napusti otadžbinu nije ni uzimao u razmatranje.
– Čvrsto vjerujem da neću otići zemlje u kojoj sam rođen. Treba jasno da postavimo cilj i da idemo za njim pa uspjeh neće izostati, nebitno gdje živimo – rekao je Baškalo.

Nakon uspješnog studiranja i prosjeka 9,91, Dušku je ponuđen posao asistenta na bezbjednosnim naukama gdje trenutno predaje na predmetu “Uvod u bezbjednost”.
– Materija predmeta koje smo imali je srž onoga ono što me pokreće. Mogu reći da sam na ispitima iz predmeta krivičnog prava i bezbjednosti briljirao, imao sam sve desetke. Jedina sedmica je iz engleskog jezika i u pitanju izborni predmet – dodaje Baškalo.
Priznaje da je pred svaki ispit imao neku vrstu treme.
– Imao sam teške trenutke, posebno kad sam na ispit izlazio sa ciljanom ocjenom, najvećom. Sasvim je normalno da se brinete kada vam je istinski stalo do stvari koje radite – kaže Baškalo.

Studentkinja Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednica Omladinskog udruženja studenata Milica Ivković, koja na četvrtoj godini ima prosjek iznad devet, svoju budućnost ne planira graditi van Republike Srpske, piše Glas Srpske.
– Kada me je moj trud i rad doveo do mjesta predsjednice Omladinskog udruženja studenata ETF, shvatila sam da ništa nije nemoguće. Zbog toga čvrsto vjerujem u svoju odluku o ostanku u svojoj zemlji i sljedeći cilj mi je da lično doprinesem njenom razvoju – kaže Ivkovićeva.


Srpska info