PROPALO VIŠE OD 1,2 MILIONA VAKCINA PROTIV VIRUSA KORONA :: Semberija INFO ::

 

PROPALO VIŠE OD 1,2 MILIONA VAKCINA PROTIV VIRUSA KORONA


Foto: Ilustracija
Od početka vakcinacije protiv virusa korona u Bosni i Hercegovini su zbog isteklog roka propale 1.229.434 vakcine, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

"Od početka vakcinacije u Srpskoj je propalo 738.149 doza vakcina zbog isticanja roka, a najviše propalih je proizvođača 'AstraZeneca'", naveli su iz Instituta za "Nezavisne novine".

Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji jer je, prema podacima Federalnog zavoda, od početka vakcinacije protiv virusa korona zbog isticanja roka trajanja propalo 491.285 doza.

"Najviše vakcina sa isteklim rokom je proizvođača 'AstraZeneca' (303.139), potom 'Pfizer' (155.034),  manji broj u odnosu na ova dva prizvođača imamo vakcine 'Moderna' (20.540), te 'Sinopharm' (8.964) i 'Sinovac' (3.608) doza", naveli su iz Zavoda za "Nezavisne novine".

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, ima više razloga zašto su vakcine u BiH propale.

"Jedan od glavnih razloga propadanja vakcina je taj što smo većinu njih dobili putem donacija u kojima ih je bilo podosta sa skraćenim rokom trajanja", ističe Drljević.

Razlog je i slaba vakcinalna kampanja.

"Slaba kampanja je takođe jedan od razloga. Mnogo vakcina je nabavljeno, a nije iskorišteno jer je vakcinalna kampanja bila loša", ističe Draljević.

Treći razlog propadanja velikog broja vakcina jeste i pojava novih sojeva virusa.

"Treći razlog je taj  da je kovid došao u fazu kada se pojavio novi soj koji nije tako težak i smrtonosan kao što su bili prethodni. Nakon toga je automatski prestala potreba i želja građana za vakcinacijom", rekao je Drljević.

Kako je kazao, da bi se smanjio broj propadanja vakcina i nastavila vakcinalna kampanja potrebno je naučno istraživanje vakcinacije.

"Potrebno je naučno obrazloženje kako vakcina može da nas zaštiti od novog soja virusa, hoće li vakcinisanje imati smisla i koliko će biti otporno na virus", kazao je Drljević.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja u Prnjavoru, redovnim praćenjem vakcina nisu imali propadanje zbog isteklog roka.

"Redovno pratimo rok vakcina koje dobijamo. Trenutno je kod nas vakcinisanje na veoma malom nivou, primanje buster doze je prošlo, a zainteresovanost za nove doze je minimalna", kazao je Subotić i dodao da vakcina ima dovoljno i svi koji žele mogu da se vakcinišu.

(Nezavisne)