Hapšenja zbog trgovine kanabisovim uljem: Pretresi na 36 lokacija, policija traga za 32 osobe :: Semberija INFO ::

 

Hapšenja zbog trgovine kanabisovim uljem: Pretresi na 36 lokacija, policija traga za 32 osobe


Фото - Кликс

ZENICA - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uhapsili su više osoba i pretresaju objekte na 36 lokacija na području Zenice, Visokog, Mostara i Širokog Brijega, u okviru operativne akcije „Meta“, javio je Kliks.

 

-Postupajući po naredbama opštinskih sudova u Visokom i Zenici, u nastavku operativne akcije „Meta“, u ranim jutarnjim časovima, policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) započeli su istovremeni pretresi na najmanje 30 lokacija u Visokom, četiri lokacije u Zenici, jednoj lokaciji u Mostaru i jednoj u Širokom Brijegu. Slobode je lišena jedna grupa osumnjičenih od pet osoba koje će biti privedene pri dolasku u policijsku stanicu u Zenicu, a u toku je njihovo privođenje – istakli su u policiji.

Dodali su da pretrese o vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u danjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode 32 osobe koje su meta akcije.

-One su osumnjičene za izvršenje više krivičnih djela - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, odavanje službene tajne, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija  - navedeno je u saopštenju MUP-a ZDK.

Aktivnosti u okviru akcije „Meta“  preduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, u saradnji sa Federalnom upravom policije i uz tehničku podršku Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Akcija je započeta krajem marta s ciljem otkrivanja nadriljekarstva i lanca prodaje kanabisovog ulja koje je u BiH ilegalno korišćeno za liječene. Tada je slobode lišeno više osoba zbog nedozvoljenog prometa kanabisovim uljem. Između ostalih, privedeni su biznismen iz Visokog Gordan Memija, policijski službenik iz istog mjesta Alen Mekić, manekenka Džejla Glavović i njen muž Mahir Očuz. Svi su ubrzo pušteni na slobodu, a kako su istakli kanabisovo ulje su koristili za liječenje, a ne prodaju.


Glas Srpske