CIK dobija novac u ratama? :: Semberija INFO ::

 

CIK dobija novac u ratama?


BANjALUKA, SARAJEVO - Nadležnima u BiH polako ističe vrijeme koje imaju po zakonu da obezbijede novac za ovogodišnje opšte izbore koji su raspisani za 2. oktobar, a imajući u vidu komplikovanu proceduru usvajanja budžeta na zajedničkom nivou vlasti, gotovo niko se ne usuđuje tvrditi da će kasa Centralne izborne komisije (CIK) do 19. maja biti puna.


CIK je, naime, postupajući po važećem Izbornom zakonu, a uprkos tome što budžet zajedničkih institucija BiH za 2022. još nije usvojen, na sjednici prošle sedmice, uz jedan glas protiv, usvojio odluku kojom su raspisani opšti izbori u BiH te odluku o redoslijedu izbornih aktivnosti. Iako predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija tvrdi da će novca biti za izbore, kao i za sve prethodne, još nije zakazana sjednica Savjeta jer, prema nezvaničnim informacijama, sve u vezi s nacrtom budžeta, u resoru finansija i trezora BiH, još nije završeno.

Proces usvajanja budžeta kreće upravo u Savjetu ministara, a kada dokument dobije potrebnu podršku na toj adresi, ide dalje u Predsjedništvo BiH koje takođe mora da ga usvoji, a nakon toga ga u formi prijedloga upućuju u Parlament BiH, gdje ga moraju usvojiti oba parlamentarna doma, a postoji i mogućnost ulaganja amandmana.

Lokalni izbori prije dvije godine su, između ostalog, prolongirani za polovinu novembra jer nije bilo novca, a sagovornik “Glasa Srpske” ističe da nigdje nije po automatizmu propisano da će izbori biti odgođeni ako novca ne bude bilo u tom roku, dodajući i to da je zakonodavac očigledno smatrao da se to nikada neće desiti, odnosno da je novac nesporan.

- Kakva će biti odluka CIK-a BiH po isteku roka ako novca ne bude, ne zna niko. Možda će neko predlagati da izbori budu odgođeni, možda će neko biti protiv, a i dalje postoji taj rok do 19. maja. Ako nema budžeta, može i Savjet ministara BiH usvojiti posebnu odluku, ali najbolje je sačekati još malo i taj 19. maj jer je još u fazi nagađanja - istakao je naš sagovornik upućen u procedure i problematiku.

Član parlamentarne komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Mira Pekić smatra da se iz budžetske rezerve može izdvojiti novac koji je potreban CIK-u. Za “Glas” je istakla da ne vjeruje da će budžet biti usvojen do tada.

- Savjet ministara iz rezerve može naći, na primjer, dio sredstava koji je sada potreban CIK-u, a do oktobra očekujemo da ćemo imati usvojen budžet za 2022. godinu svakako - istakla je Pekićeva.

Izbornim zakonom BiH definisano je da novac za održavanje izbora mora da bude obezbijeđen najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora. BiH  je, s druge strane, imajući u vidu da drugu godinu zaredom nema budžeta, na odlukama o privremenom finansiranju, a postojeća ističe krajem juna. Uz to, Izborni zakon definiše da “odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi CIK na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće sprovesti u skladu sa odredbama zakona te da se odgođeni izbori sprovode ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasanje nije obavljeno onog dana koji je određen za glasanje”. Odgođene izbore raspisuje CIK, a u pravilu se sprovode u roku od sedam, a najkasnije 30 dana od dana za glasanje na redovnim izborima.

Upozorenja

Suad Arnautović je nedavno upozorio da će se CIK “striktno pridržavati zakona i rokova” te da su nakon 19. maja, ako ne bude novca za izbore, na potezu i pravosudne institucije.

- U Krivičnom zakonu postoje odredbe o tome šta ako se na protivpravan način onemoguće birači da ostvare prava. CIK BiH je dužan, ako smatra da je počinjeno krivično djelo, da to prijavi nadležnom tužilaštvu - rekao je Arnautović.


​Glas Srpske