PITALI SMO CENTRALNU BANKU KOLIKO SU ZADUŽENI GRAĐANI BIH: NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST :: Semberija INFO ::

 

PITALI SMO CENTRALNU BANKU KOLIKO SU ZADUŽENI GRAĐANI BIH: NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST


Foto
Trenutna geopolitička situacija najnepovoljnije utječe na sektor finansija koji poput domina pada pred rastom inflacije, troškova života te energetskom neizvjesnošću koja pogađa tržišta, zbog čega su centralne banke diljem svijeta prinuđene povećati kamatne stope.

Prije nekoliko dana američki ured Federalnih rezervi kao i Banka Engleske bili su prinuđeni podići kamatne stope na kredite kako bi se borili sa sve većom inflacijom. Procjena je analitičara da će povećanje kamatnih stopa posebno pogoditi građane koji imaju hipotekarne stambene kredite kao i one koji su bili prinuđeni uzeti male zajmove po visokim kamatnim stopama a kako bi se nosili sa rastućim troškovima. Za komentar situacije u našoj zemlji, pitali smo Centralnu banku BiH.

"Prema raspoloživim podacima na kraju 2020. godine je 895.149 građana koristilo kredite banaka", kazali su iz Centralne banke za Klix.ba naglašavajući kako će podaci za 2021. godinu biti raspoloživi tek krajem maja ove godine.
 
Najveći dio kredita u BiH se odnosi na nenamjenske potrošačke kredite i iznose 7,68 milijardi KM. Slijede krediti za nove stambene jedinice na što su odobreni krediti u iznosu od 1,44 milijardi KM, te krediti za kupovinu postojećih stambenih jedinica u iznosu 904 miliona KM.

"Kreditna zaduženost stanovništva kod komercijalnih banaka u martu 2022. godine iznosi 10,5 milijardi KM, dok je na kraju 2021. godine iznosila 10,4 milijardi KM", ističu iz Centralne banke.
 
Navode kako kreditna zaduženost stanovništva umjereno raste, pa je godišnji rast u martu iznosio 5,5 posto.
"Na početku godine je došlo do kratkotrajnog smanjenja kredita, ali su nakon toga opet počeli da rastu", navode iz Centralne banke.
 
Podaci pokazuju da je tokom 2021. godine bilježen porast za razliku od recesijske 2020. godine u kojoj nije bilo značajnijeg rasta kredita.
 
"Smatramo da ne postoji zabrinjavajući trend u pogledu zaduživanja stanovništva. Međutim, svaki od potencijalnih dužnika treba procijeniti svoju kreditnu sposobnost kod opterećenja svojih budućih prihoda, kreditne uslove koje ugovara i voditi računa o namjeni pozajmljenih sredstava", navode u poruci građanima iz Centralne banke BiH.

(klix.ba)