SAD dostavile Kijevu lokaciju „Moskve” za raketni udar :: Semberija INFO ::

 

SAD dostavile Kijevu lokaciju „Moskve” za raketni udar


Prema izveštajima agencija

Sjedinjene Američke Države dostavile su Ukrajini obaveštajne podatke koji su, navodno, snagama te zemlje omogućile da izvedu raketni udar na ruski brod „Moskva”, izveštava nekoliko američkih medija, a prenosi Bi-Bi-Si.

Kako navodi Si-En-En, neimenovani zvaničnici rekli su da su ukrajinske snage, pošto su ugledale ruski ratni brod u Crnom moru, pozvale američke kontakte da bi od njih dobile potvrdu da je u pitanju zaista komandni brod ruske Crnomorske flote „Moskva”.

Izvor Si-En-En kaže da su SAD to potvrdile i dostavile Kijevu obaveštajne podatke o lokaciji ruske krstarice, posle čega je ona pogođena sa dva projektila.

Dodaje se da nije jasno da li su SAD znale da će Ukrajina napasti brod i tvrdi da Vašington nije bio uključen u tu odluku, prenosi Tanjug.

Pentagon nije komentarisao, ali je portparol rekao da su SAD dale obaveštajne podatke kako bi pomogle Ukrajini da se odbrani.

Neimenovani američki zvaničnici citirani u medijskim izveštajima rekli su da nisu znali da će Ukrajina ciljati Moskvu nakon što je pomogla u određivanju njene lokacije.

Raketna krstarica sa 510 članova posade predvodila je pomorski napad Rusije na Ukrajinu, a njeno potonuće bio je veliki simbolični i vojni udarac.

Tada je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je municija na brodu Moskva eksplodirala u neobjašnjivom požaru i da se brod prevrnuo dok je vučen nazad u luku.

Komandni brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica „Moskva” potonula je sredinom aprila.

Ukrajina tvrdi da je pogođena projektilima „neptun”, dok Rusija tvrdi da je uzrok požar koji je doveo do potonuća eksplozija municije.


​POLITIKA