Prva smjena korak ka slobodnoj nedjelji :: Semberija INFO ::

 

Prva smjena korak ka slobodnoj nedjelji


Bijeljina i Višegrad i dalje su jedine lokalne zajednice u Srpskoj u kojima je nedjeljom rad prodavnica potpuno zabranjen, dok ostale pribjegavaju samo prvoj smjeni, što je, prema riječima nadležnih u opštinama i gradovima, za sada najbolja varijanta i korak ka slobodnom posljednjem danu u sedmici.

Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je za "Glas Srpske" da je najbolja varijanta da se nedjeljom radi skraćeno, odnosno do dva ili tri.
"Podržavamo sve ono što dolazi iz pojedinačnih lokalnih zajednica, a istovremeno predstavlja podršku radnicima. Poluradna varijanta je najprihvatljivija, da prodavnice rade nedjeljom do dva-tri. Kada su u pitanju radnici iz trgovačkog i ugostiteljskog sektora, dajemo podršku da se rad nedjeljom reguliše u dijelu ograničenja prema poslodavcima, ali da ne bude u potpunosti zabranjen", kazao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, mnogo je to lakše regulisati u manjim lokalnim zajednicama, za razliku od onih sa većim brojem stanovnika.
"Manje opštine mogu regulisati zabranu rada nedjeljom, s tim što bi dozvolili dragstorima da imaju mogućnost da rade nedjeljom, time bi robu u određenim marketima učinili dostupnim domaćem stanovništvu i ne bi poremetili lanac snabdijevanja. Veliki gradovi sa 50.000 stanovnika i više znatno teže mogu naći rješenje. Ne možemo napraviti situaciju da nedjelja bude bez snabdijevanja robom široke potrošnje. U toj varijanti se mora dozvoliti određenim vrstama prodavnica da rade barem jedan period", istakao Ćosić i dodao da su načelnici  uvijek na strani radnika.

Jedna od lokalnih zajednica koja je ograničila radno vrijeme nedjeljom, između ostalih, jeste Derventa, a gradonačelnik Milorad Simić za "Glas" kaže da su došli do rješenja da prodavnice rade nedjeljom prvu smjenu.
"Sve je to krenulo na zahtjev građana, prvenstveno majki koje ni nedjeljom ne mogu da se posvete porodici. I teško je to bilo dogovoriti na samoj sjednici Skupštine grada, pa smo organizovali javnu raspravu na tu temu, gdje su se pojavili ključni trgovci i njihovi ovlašćeni predstavnici. Prevladalo je polovično mišljenje da nedjelju radimo do tri, bez druge smjene do 10 uveče", rekao je Simić.

On je dodao da se mogu pohvaliti kao grad koji ima 7.000 zaposlenih, te da na birou skoro pa nemaju zainteresovanih za posao.
"Mi ne želimo da pravimo štetu, ali ne želimo da se vraćamo u robovlasničko društvo. Skupština je donijela zaključak, išli smo tim kompromisom na pola, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati jedan period. Razumijem i gazde, ali i radnike. Dragstor se podrazumijeva da radi od nula do 24", kazao je Simić.

Nezavisne