OKONČAN POSTUPAK RESTRUKTURIRANjA SBERBANKE :: Semberija INFO ::

 

OKONČAN POSTUPAK RESTRUKTURIRANjA SBERBANKE


Foto
Agencija za bankarstvo Republike Srpske preduzela je ključne aktivnosti iz svoje nadležnosti definisane Zakonom o bankama i Zakonom o Agenciji, te pokrenula postupak restrukturiranja nad Sberbanke a.d. Banjaluka, a na osnovu Odluke o pokretanju postupka restrukturiranja nad Bankom, saopšteno je iz Agencije za bankasttvo Srpske.
 
Sprovedenom analizom stanja utvrđeno je da se restrukturiranjem Sberbanke postižu svi pojedinačni ciljevi restrukturiranja, gdje se posebno ističu zaštita deponenata, zaštita sredstava i druge imovine klijenata, izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost, uključujući i njegovo širenje na tržišnu infrastrukturu, te održavanje tržišne discipline, navodi se u saopštenju.
 
- U navedenom procesu, cijeneći sve mogućnosti date Zakonom, na osnovu svih analiziranih i dostupnih opcija, usvojen je plan restrukturiranja kroz prodaju akcija, a na osnovu ponude dostavljene od strane Nova banka a.d. Banjaluka. Danas želimo da obavijestimo javnost da je proces prodaje akcija Sberbanke a.d. Banjaluka i prenos vlasništva završen, i da je od danas novi vlasnik Sberbanke postala Nova banka a.d. Banjaluka - poručuju iz Agencije za bankarstvo Srpske.
 
Završnim korakom procesa restrukturiranja Sberbanke a.d. Banjaluka njen novi vlasnik postaje Nova banka a.d. Banjaluka, a za Sberbanku a.d. Banjaluka okončava se status banke u procesu restrukturiranja, navodi se u saopštenju.
 
Iz Agencije za bankarstvo Srpske naglašavaju da su ubijeđeni da se nastavlja potpuna sigurnost i kontinuitet poslovanja Sberbanke a.d. Banjaluka.
 
Dodaju da posebno treba istaći da su pravovremenim djelovanjem svih interesnih strana u samom procesu postignuti najvažniji ciljevi, a to su očuvanje stabilnosti finansijskog sistema Srpske i zaštita sredstava klijenata i deponenata.

(Glas Srpske)