NOVITETI NA IZBORIMA - Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima treba da spriječe krađu glasova :: Semberija INFO ::

 

NOVITETI NA IZBORIMA - Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima treba da spriječe krađu glasova


Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu usvojila više podzakonskih akata za sprovođenje opštih izbora 2. oktobra, među kojima i Pravilnik o sprovođenju izbora.

Ovim pravilnikom je propisano uvođenje novina na izborima, uključujući i tu da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

Predsjednik CIK Suad Arnautović objasnio je da je ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba instituta pomoći druge osobe pri glasanju.

– Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine – rekao je Arnautović na sjednici Komisije.

Prema njegovim riječima, cilj ovih intervencija jeste da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Srpska info