Cene kukuruza najviše u poslednjih 10 godina :: Semberija INFO ::

 

Cene kukuruza najviše u poslednjih 10 godina


Skraćena radna nedelja između dva Uskrsa, donela je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Novosadskoj produktnoj berzi. Kako se naglašava u poslednjem saopštenju, najvažnija vest sa berze u protekloj sedmici je uvođenje kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, koje će se primenjivati od početka maja i važiće na mesečnom nivou.

Kukuruzom standardnog kvaliteta trgovalo se na domaćoj berzi po ceni od 33 do 33,7 dinara (bez PDV-a), a brokeri napominju da se svakako može govoriti o jasno uzlaznom cenovnom trendu ove žitarice.

Kod pšenice je rast tražnje bio još izraženiji, a osim poskupljenja žita zabeležen je rast cena soje. Cene na svetskim berzama takođe nastavljaju da rastu. a veletrgovci kupuju sve što se ponudi. Kako je objavljeno protekle sedmice, na čikaškoj berzi nedelja je počela znatnim poskupljenjem.

Cene pšenice u majskom ugovoru porasle su za 2,2 odsto i iznosile su 411,71 dolar po toni, a u odnosu na prošlu godinu porasle su za 71,4 odsto. Cene kukuruza, za isporuke u maju, bile su veće za 2,9 odsto i iznosile su 320 dolara po toni a tokom prošle godine porasle su za 37,8 odsto.

Sada je u Americi postignuta najviša cena od avgusta 2012, navodi portal „Farmer”. Tome su doprineli suša u SAD-u i Južnoj Americi i zastoj crnomorskog izvoza. Nastavlja se i skok cena ječma i uljane repice, a dok analitičari strahuju da će doći do nestašice žitarica zbog sukoba u Ukrajini, uvoznici na veliko kupuju sve što se nudi na tržištu, izveštava portal „Agrarhojt”.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda takođe su upozorili da svet ulazi u veoma opasnu situaciju kada je reč o trgovanju žitaricama.

Kako je objavio „Agroklub”, izvoz žitarica iz crnomorskih luka je skoro potpuno prestao i to dodatno povećava cene. Mesečno je Ukrajina izvozila pet miliona tona žitarica, a u skladištima je ostalo 20 miliona tona prošlogodišnjeg žita koje nije moglo da se izveze ovog proleća.

Problem nastoji da se reši transportom preko kopna, železnicom, i prevozom preko luka na Dunavu što nije dovoljno. Veliki problem je i zadržavanje vagona na graničnim prelazima.

POLITIKA