U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama :: Semberija INFO ::

 

U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama


Фото - Танјуг

BANjALUKA- Državna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i 77. godišnjica od poslednjeg proboja jasenovačkih logoraša počela je u spomen kompleksu u Donjoj Gradini polaganjem venaca uz prisustvo velikog broja zvaničnika.

Komemoraciji prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković.

Poštu stradalima odaće i predstavnici političkih stranaka iz RS, brojnih boračkih udruženja i žrtava rata, kao i veliki broj građana koji su pristigli u Donju Gradinu, prenosi Beta.

U Donjoj Gradini služeni su jutros sveta arhijerejska liturgija i parastos žrtvama u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Rano ujutro 22. aprila 1945. godine poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora, u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Sam proboj preživelo je stotinak logoraša.

Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Jevreja (13.116).


Tanjug / Politika