Srbija završila isporuku 300.000 tona hrane zemljama Afrike :: Semberija INFO ::

 

Srbija završila isporuku 300.000 tona hrane zemljama Afrike


BEOGRAD - Isporukom 40.000 tona prehrambenih proizvoda Centralnoafričkoj Republici, u cjelini je realizovana prošlogodišnja inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije o pomoći u hrani prijateljskim državama i narodima afričkog kontintenta.


Kako se navodi u saopštenju, od januara do aprila ove godine, prehrambeni proizvodi kao što su tjestenine, so, ulje, šećer, u ukupnim količinama od više od 300.000 tona, isporučeni su u prijateljske države Zimbabve, Madagaskar, Esvatini, Uniju Komora, Lesoto, Centralnoafričku Republiku i Liban.

-Humanitarni karakter i značaj ovih donacija Republike Srbije posebno je apostrofiran rastućim cijenama hrane na međunarodnom tržištu i uvećanim globalnim rizicima od nestašica – dodato je u saopštenju.

Pomoć u prehrambenim proizvodima - zajedno sa prethodno realizovanim donacijama vakcina prijateljima u Angoli, Keniji, Ugandi, Zimbabveu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Namibiji, Tunisu, Libanu i Iranu - potvrđuju suštinsko opredeljenje Srbije da razvija sveobuhvatne odnose sa državama Afrike i Bliskog istoka na temelju ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i prijateljske saradnje.


​Tanjug / Glas Srpske