VLADA SRPSKE ODOBRILA HITNU FINANSIJSKU POMOĆ ZA LjUBINjE :: Semberija INFO ::

 

VLADA SRPSKE ODOBRILA HITNU FINANSIJSKU POMOĆ ZA LjUBINjE


Foto
Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je odluku o hitnoj finansijskoj pomoći za opštinu Ljubinje, kako bi se što prije normalizovao život u ovoj lokalnoj zajednici poslije nedavnog zemljotresa.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske je saopšteno da se hotel u Ljubinju privremeno ustupa na korištenje opštinskoj upravi Ljubinje s obzirom na to da, zbog posljedica zemljotresa, njihov objekat trenutno nije bezbjedan za korištenje.

U saopštenju se navodi da je donesena odluka da se iz Fonda solidarnosti 50.000 KM usmjeri za sanaciju objekta Doma zdravlja u Ljubinju, te da se 100.000 KM izdvoji za sanaciju objekta Osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednje škole „Svetozar Ćorović“ u Ljubinju, i to 50.000 KM po školi.

Sudeći prema broju prijavljenih objekata sa napuknutim zidovima, porušenim dimnjacima i drugim oštećenjima, šteta od zemljotresa u Ljubinju i Berkovićima prema prvoj procjeni nadležnih je milionska, a s obzirom na to da tlo ne miruje danima, mještani strahuju da će brojke samo rasti.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru zatresao je na Veliki petak hercegovačke opštine, a nakon tog najjačeg uslijedila je serija podrhtavanja slabijeg intenziteta. Jedan takav, jačine 3,7 stepeni po Rihteru, seizmolozi su zabilježili u utorak uveče u Gacku.

(Nezavisne)