Tužilaštvo Bosne i Hercegovine: U predmetu Dobrovoljačka optuženo 10 osoba :: Semberija INFO ::

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine: U predmetu Dobrovoljačka optuženo 10 osoba


Фото . БХРТ

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv ukupno 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužene su sljedeće osobe: Ejup Ganić, rođen 1946. godine, Zaim Backović, rođen 1954. godine, Hamid Bahto, rođen 1961. godine, Hasan Efendić, rođen 1934. godine, Fikret Muslimović, rođen 1948. godine, Jusif Pušina, rođen 1949. godine, Bakir Alispahić, rođen 1956. godine, Enes Bezdrob, rođen 1961. godine, Ismet Dahić, rođen 1954. godine i Mahir Žiško, rođen 1971. godine.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica se odnosi na događaje od 03.05.1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani. 

Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja. 

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


​BHRT