Sukob u Ukrajini: Rusija poslala notu SAD, traži se obustava isporuke oružja Kijevu :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Rusija poslala notu SAD, traži se obustava isporuke oružja Kijevu


Rat u Ukrajini ušao u treći mjesec.


9:30 Rusija je uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtijevom da obustave isporuke oružja Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je za TV Rusija-24 ocenio da američke isporuke oružja Ukrajini ne doprinosr traženju diplomatskog rješenja, prenosi list Izvestija.

„Da li smo uputili notu, da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdijevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa", naglasio je Antonov.

7:30 Vašington da prekine dostavljati oružje Kijevu

Rusija je uputila SAD notu, tražeći da prekine dostavljanje oružja Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.
On je dodao da dostavljanje oružja Kijevu ne pomaže traženju diplomatskog rješenja i regulisanju situacije.

“800 miliona dolara, za toliko sredstava će dostaviti oružja Kijevu iz Vašingtona. To je ogromna cifra, ona ne pomaže traženju diplomatskog rješenja i regulisanju situacije. Mi smo predali notu, ističući neprihvatljivost situacije da SAD trpaju Ukrajinu oružjem, zatražili smo prekid takve prakse”, rekao je Antonov.

Antonov je zaključio da SAD na taj način nastoje još više podići ulog i zaoštriti situaciju, prenose ruski mediji.

“Zadatak je da ne dopuste, kako otvoreno govore američki senatori, da Rusija čvrsto stoji na nogama, da se ruski interesi poštuju u svijetu, da se čuje ruski glas”, dodao je Antonov. /kraj/mđ

06:48 Žovka: Guteres nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Igor Žovka, kritikovao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa zbog njegovog predstojećeg sastanka u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, ističući da Guteres “ustvari nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine”.

“Nije dobra ideja da on putuje u Moskvu. Ne razumijemo njegovu namjeru da putuje u Moskvu i razgovara sa predsjednikom Putinom”, rekao je Žovka, prenosi Gardijan.

Naveo je da, “iako su svi mirovni pregovori dobri ako se završe rezultatom”, sumnja da će razgovori koje je inicirao Guteres dati bilo kakav rezultat.

Guteres će u Moskvi boraviti u utorak, a za četvrtak je planirana njegova posjeta Kijevu, gdje će se sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Savjetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič predložio je specijalnu rundu pregovora sa Rusijom, na kojoj bi se razgovaralo o sudbini civila i ukrajinskih vojnika koji su još zarobljeni u Marijupolju.

Ruske vlasti saopštile su da je jedno selo u Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom granatirano sa druge strane granice.

Od početka sukoba u Ukrajini, broj ukrajinskih izbeglica približava se broju od 5,2 miliona, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR). 

Švajcarska ne dozvoljava izvoz oružja i municije iz svoje proizvodnje preko Nemačke u Ukrajinu.

Proizvođač oklopnog vozila “kuna” je njemački koncern “Rajnmetal”, a municiju za oružje za to vozilo pravi njegov pogon u Švajcarskoj.

Državni sekretarijat za privredu Švajcarske (SEKO) zakon spriječava da izda dozvolu, jer je zabranjen izvoz oružja i municije u zemlje u kojima su u toku interni ili međunarodni oružani sukobi.


​Glas Srpske / Agencije