Tlo ne miruje u Hercegovini, građani i dalje zbrajaju štetu :: Semberija INFO ::

 

Tlo ne miruje u Hercegovini, građani i dalje zbrajaju štetu


Tlo u Hercegovini još se ne smiruje. U protekla 24 sata zabilježeno je više potresa na širem području Stoca od kojih je jedan jačine 4,8 stepeni rano jutros probudio i uznemirio građane. Širom Hercegovine zbrajaju se štete. U Čapljini je zbog oštećenja na školi odgođeno održavanje nastave za dva dana. U Stocu je zbog pogibije djevojke Dan žalosti.

Novo snažnije podrhtavanje tla uznemirilo je građane Stoca i šire okoline. Prijava o šteti nije bilo na području Mostara dok je u Stocu prijavljeno nekoliko manjih oštećenja, podaci su Federalne uprave Civilne zaštite. Građani još prijavljuju štetu, a u glavnom se radi o napuknućima zidova, probijanju kamenih gromada na zidovima kuća, oštećenjima dimnjaka i polomljenom crijepu.

Saopštenje Civilne zaštite


"Do sada je primljena 51 prijava oštećenja stambenih objekata. Službenici dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac i Komunalnog preduzeća Stolac su na terenu i prema prioritetima raščišćavaju komade otpale žbuke, kamenja, cigle od dimnjaka i crijepa sa stambenih objekata. Na putnom pravcu Stolac – Neum jutros je došlo je do odrona, pa su na teren upućeni službenici preduzeća Ceste Mostar."

Štetu prijavljuju i stanovnici iz okoline Berkovića. U Čapljini je do sada je urađena sanacija krovova i dimnjaka na 11 stambenih zgrada i 55 kuća. U Osnovnim školama nastava neće biti održana u ponedjeljak i utorak.

Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine


"Ono što treba istaknuti jeste da su nam najviše stradale zgrade naših osnovnih škola, ovdje u Čapljini i u Višićima."

U Stocu su danas zastave spuštene na pola koplja. Dan je žalosti, zbog smrti djevojke koja je stradala zbog zemljotresa. Štetu u Stocu nadležne službe sanirat će u narednim danima.

Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca

"Mi imamo ta dva objekta gdje je došlo do urušavanja u jednom smo imali ljude koji su ozlijeđeni i koji su podlegli tim ozlijedama u drugome srećom to nije bilo međutim imamo i istarih zgrada koje su prije rađene gdje imamo pukotina i određenih nedostataka a time ćemo se baviti idući tjedan."

Koliko će trajati slijeganje tla niko ne može predvidjeti, kažu seizmolozi. Evidentno je da je, uprkos velikom stepenu podrhtavanja tla, šteta relativno mala. Zemljotres, nešto jači od ovog, prije dvije godine razorio je Petrinju u Hrvatskoj.

Krešimir Kuk, seizmolog

"Tlo je na ovim područijima drugačije od tla na Banovini koje je rastresito nekim sedimentnim talogom za koje kažemo u seizmologiji da nije dobro za potrese a ovde se radi o krškom području stjenovitom. I onda su efekti potresa slabiji jer ne dolazi do tzv amplifikacije trešnje."

Amra Krehić, seizmolog

"Od petka na veče do jutros desilo se nekih 15 zemljotresa koji su registrovani, možemo reći ovo je neko smirivanje tla ali ne možemo reći koja jačina magnitude će biti i koliko će još biti zemljotresa."

Jedno od najaktivni seizmičkih područja u BiH je upravo istočna i zapadna Hercegovina uz područje oko Banja Luke ističu seizmolozi. Nemoguće je predvidjeti dolazak zemljotresa i njegovu jačinu i zato je najvažnije ostati smiren i potražiti siguran zaklon u svom domu ako do zemljotresa dođe savjetuju stručnjaci.


​BHRT