Širom Srpske vjernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs :: Semberija INFO ::

 

Širom Srpske vjernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs


Liturgijama u hramovima, a onda u svojim domovima širom Republike Srpske vjernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. On se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.

Svetu arhijerejsku liturgiju, u ponoć, u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, služio je episkop banjalučki Jefrem, sa sveštenstvom, u prisustvu mnogobrojnih vjernika. Tokom Liturgije pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija.

Početak Vaskršnje liturgije, oglasila su zvona sa hrama Hrista Spasitelja. Čestitajući i sabranim vjernicima praznik Vaskrsenja, episkop Jefrem poručio je da mir, radost i iscjeljenje duše i tijela potražimo u Vaskrslom Hristu.

- Vama ovdje prisutnima, svim vjernicima širom naše Eparhije banjalučke, svemu srpskom narodu i svima onima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo čestitam sa radosnim pozdravom: Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse! - poručio je Jefrem.

I u Prijedoru je sinoć tačno u ponoć, započelo vaskršnje jutrenje, nakon čega je uslijedila svečana Vaskršnja liturgija, koju je predvodio episkom bihaćko – petrovački Sergije. Brojni vjernici, jutros u 5 časova, prisustvovali su Vaskršnjoj liturgiji u hramu Svete Trojice.

Vaskršnja jutrenja služena su i u pravoslavnim hramovima širom Prijedorske regije.

U Sabornoj crkvi u Bijeljini, vaskršnju liturgiju služio je episkop zvorničko- tuzlanski Fotije. Temelj našeg novog života u Hristu jeste praznik vaskrsenja , vjera u vaskrsenje Hristovo i sveopšte vaskrsenje iz mrtvih i vječni život, poručio je, između ostalog, vladika Fotije. Nakon liturgije, Semberci su nastavili obilježavanje Vaskrsa u porodičnim domovima , za trpezom koju su, kako je to običaj, ukrasila vaskršnja jaja.

Ovom prazniku se najviše raduju djeca, pa je ispred Centra za kulturu tradicionalno organizovana jajarijada -takmičenje u izboru najljepšeg vaskršnjeg jajeta.

U svim vjerskim hramovima na području dobojske regije i Ozrena služena je vaskršnja liturgija. Vaskršnja jaja pripremale su članice Kola srpskih sestara uz podršku crkve. Svečano i praznično,bilo je i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Brojni vjernici poranili su da bi prisustvovali vaskršnjoj liturgiji.

Vaskršnja jaja obezbijeđena su i za oko 360 pacijenata dobojske bolnice.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijeresku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. Podsjećajući vjernike da je Vaskrs najveći praznik pravoslavne vjere i crkve te da se naziva i praznikom nad praznicima, mitropolit je poručio da su osnovne poruke ovog praznika pobjeda života nad smrću, svjetlosti nad tamom, istine nad laži i dobra nad zlom.

Vaskrs je praznik radosti i veselja jer je život pobijedio smrt. Neka su u ime novog života svi pravoslavni vjernici srećni i blagosloveni - poruka je koju je iz sjedišta Mitropolije u Sarajevu uputio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom.

Crkva Svetog Đorđa u Istočnom Novom Sarajevu iz godine u godinu okuplja sve više vjernika, Srba iz Sarajeva, a najvažnije je što u porti hrama iz godine u godinu Vaskrs proslavlja sve više mališana koji uče da nas Vaskrs obavezuje na krajnje smirenje pred Bogom, ali i na veliku ljubav prema Bogu i bližnjemu.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, vaskršnju liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva. Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika, i proslavio praznik nad praznicima, vaskrsenje Hristovo.

Trebinjci praznik nad praznicima vaskrsenje Hristovo tradicionalno proslavljaju odlaskom na svetu liturgiju, pa radost i blagostanje nastavljaju u krugu najbližih.

RTRS / GLAS SRPSKE