UDRUŽENjE PENZIONERA BIJELjINA: VLADA RS ODOBRILA BANjSKU REHABILITACIJU ZA 72 PENZIONERA :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE PENZIONERA BIJELjINA: VLADA RS ODOBRILA BANjSKU REHABILITACIJU ZA 72 PENZIONERA


Vlada Republike Srpske nastavlja sa podrškom penzionerima za banjsku rehabilitaciju, tako da je upravo završen konkurs koji je bio raspisan od 28. marta do 12. aprila, potvrdio je za „Semberija info“, predsjednik Udruženja penzionera Bijeljina Đuro Stanojlović. On je dodao da je Udruženje zaprimilo 257 zahtjeva, a komisija će izvršiti bodovanje za 72 penzionera, koji će moći koristiti desetodnevnu besplatnu banjsku rehabilitaciju, a u ponudi je pet banja, Banja Dvorovi, Mlječanica, Vilina vlas, Dr Zotović i Teslić.

- Prošle godine smo dobili besplatnu banjsku rehabilitaciju za 29, a ove godine za 72 penzionera, što nas posebno raduje, a nakon okončanja rada komisije, očekujemo da će u drugoj polovini maja, odnosno pečetkom juna, naši penzioneri početi koristiti banjsku rehabilitaciju“, rekao je Stanojlović i u ime Udruženja uputio zahvalnost Vladi RS. Zahvalnost je uputio i Fondu PiO, na čelu sa direktorom Mladenom Milićem, koji, kako je rekao, „ima izuzetno razumijevanje za penzionerske probleme“, zatim Adiko banci koja im je poklonila televizor za prostorije koje koriste penzioneri u bijeljinskog Udruženja.  Stanojlović se ponovo zahvalio i Gradskoj upravi koja je prošle godine isplatila po 100 KM jednokratne pomoći penzionerima koji primaju najnižu penziju.

- Mi smo Udruženje koje proglašeno Udruženjem od posebnog interesa i nadamo se da će Gradska uprava i ove godine imati razumijevanja za potrebe  Udruženja koje ima oko 11. 000 članova, a podsjećam da na području Bijeljine ima oko 16. 000 penzionera“, rekao je Stanojlović. On naglašava da „troškovi liječenja, sve češće poskupljenja osnovnih životnih namirnica i izmirenje obaveza za režije,dovodi veliki broj penzionera u situaciji da im ne ostane ništa“.

 - Sastavljanje kraja s krajem je postala penzionerska svakodnevica, a nažalost, pandemija virusa korona, drastično je povećala i smrtnost penzionera. Trudimo se u Udruženju da ublažavamo probleme, mada je i to iz dana u dan sve teže, jer na raspolaganju imamo ograničena sredstva, tačnije, sredstva se obezbjeđuju od članarina. Svakodnevni su zahtjevi za jednokratnu pomoć, ali, nažalost, ne možemo ih sve riješiti, jer upravo zbog povećanja broja smrtnosti, moramo imati sredstava za bar simbolična sredstva po osnovu sahrane. Takođe, planiramo da, ukoliko budemo pronašli mogućnost, bar jednom mjesečno, organizujemo autobuski prevoz koji će voziti naše penzionere u Srbiju da kupe lijekove, koji su znatno jeftiniji u odnosu na cijene lijekova kod nas“; rekao je Stanojlović.


Semberija info - O. Stjepanović