Kakve posljedice nakon stranih sankcija bh. političari mogu očekivati na domaćem terenu? :: Semberija INFO ::

 

Kakve posljedice nakon stranih sankcija bh. političari mogu očekivati na domaćem terenu?


Na izbore, prema važećem zakonu, sankcionisani bh. funkcioneri mogu izaći bez prepreka. Centralna izborna komisija ima mogućnost kažnjavanja kršenja pravila igre u izbornoj kampanji. Među sankcijama je novčana kazna, skidanje kandidata sa liste i poništavanje ovjere političkih stranaka, koalicija ili kandidata. Iz CIK-a poručuju da je prerano govoriti o konkretnim potezima.

"Centralna izborna komisija BiH će postupiti u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH u trenutku kada bude faza ovjere kandidatskih listi. To se dešava najkasnije 65 dana prije dana izbora", saopćeno je iz CIK-a BiH.

CIK je ranije imao više opcija, ali je, zbog osiguranja građanskih prava, sve to na kraju otpalo.

"Izborna komisija kada je u Zakonu o sukobu interesa imala pravo da izrekne četiri godine zabrane učešća u vlasti, odnosno na izborima, po meni je i tad bilo protivustavno. Samo odlukom sudova se mogu oduzimati određena građanska prava i zato je to izmjenama kasnije i ukinuto", kaže bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

Mogućnosti koje CIK nema, na raspolaganju stoje visokom predstavniku. Pedi Ešdaun, Volfgang Petrič i Karlos Vestendorp u prošlosti su suspendovali 180 političara na kraći ili duži period. "Uklonjenim" zvaničnicima bilo je zabranjeno obavljanje funkcije u stranci, kao i izbor ili imenovanje na neku poziciju. Među njima su i Mirko Šarović, Dragan Čović, Dragan Kalinić i mnogi drugi. Najsvježiji potez visokog predstavnika je upotreba bonskih ovlaštenja u slučaju suspenzije Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Kristijan Šmit je najavio da, ako se zakon bude primjenjivao, ne isključuje krivičnu odgovornost. U slučaju Milorada Dodika, ipak, kaže:

"Mogu mu garantovati da nemam namjeru niti ću preduzeti mjere na ograničavanju njegovog djelovanja ili kretanja. Ali, očekujem da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog", izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit.

Velika Britanija nedavno je sankcionisala predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Sjedinjene Države su na crnu listu dodale i Asima Sarajlića, delegata u Domu naroda BiH kao i bivšu glavnu državnu tužiteljku, Gordanu Tadić. No, međunarodne sankcije nerijetko donose nagradu na domaćem terenu. Ne za građane, nego za političare. Oni koji su sankcionisani u javnosti se predstavljaju žrtvama i borcima za nacionalne interese. To im obezbjeđuje predizborne poene, a umiješanost u korupciju zbog koje su i dospjeli na crne liste, pada u drugi plan.
 
BHRT