Sukob u Ukrajini: Istekao ultimatum pripadnicima "Azova" da se predaju :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Istekao ultimatum pripadnicima "Azova" da se predaju


MOSKVA/KIJEV - Sukob u Ukrajini ušao je u pedeset treći dan. Od početka rata stradala su najmanje 1.982 civila, saopštile su UN. Moskva tvrdi da u urbanom dijelu Marijupolja nema više ukrajinskih snaga, dok Volodimir Zelenski poručuje da će "uništenje ukrajinske vojske" u tom lučkom gradu biti tačka na pregovorima


14:40 - Estonija zabranila ruskim brodovima ulazak u svoje luke

Estonija je, u okviru sankcija EU, od danas zabranila ruskim brodovima ulazak u svoje luke, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i infrastrukture te zemlje.

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom, a kojima je potrebna pomoć mogu, u izuzetnim slučajevima, uploviti u estonske luke uz dozvolu uprave policije i granične službe, prenosi RIA Novosti.

Ranije danas ulazak ruskim brodovima u svoje luke zabranila je Bugarska, a juče je to učinila Rumunija. 

14:16 - Peskov: Rusija može da izdrži konfrontaciju sa Zapadom 

Rusija može da izdrži trenutnu konfrontaciju sa Zapadom, ocijenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Možemo”, rekao je Peskov za TV Rusija 1 odgovarajući na pitanje može li Ruska Federacija da “uspije” u konfrontaciji sa zapadnim svjetom, za razliku od SSSR-a, prenosi list Izvestija.

13:46 - Moskva zabrinuta zbog vojne aktivnosti NATO-a u Norveškoj

Vojne vežbe NATO-a na severu Norveške ne doprinose bezbjednosti na Arktiku i Moskva je zabrinuta zbog povećanja vojne aktivnosti u tom regionu, kaže visoki predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Korčunov.

“Rusija je zabrinuta zbog umješanosti nearktičkih država članica NATO-a u vojnoj aktivnosti u toj oblasti, jer ona povećava rizik od nenamjernih incidenata i može nanijeti štetu krhkom arktičkom ekosistemu”, navodi Korčunov.

Ako Švedska i Finska uđu u NATO, to bi narušilo bezbjednost i povjerenje na Arktiku, istakao je ruski zvaničnik, koji je i predsjedavajući Komiteta za visoke zvaničnike Arktičkog savjeta.

13:32 - “Ukrajinske snage nastavljaju borbu u Marijupolju”

Ukrajinske snage nastaviće da brane Marijupolj uprkos ultimatumu Rusije, saopštili su zvaničnici ukrajinskog grada koji je pod blokadom ruskih snaga.

Savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko rekao je, odgovarajući na zahtjev ruskog Ministarstva odbrane, da ukrajinske snage nastavljaju borbu.

Andrjuščenko ističe da borbe sa ruskim snagama nisu ograničena samo na čeličanu “Azovstalj”.

“Tokom borbi, okupatori su ponovo granatirali privatne stambene kuće teškom artiljerijom”, tvrdi Andrjuščenko.

13:07 - Istekao je rok ekstremistima i stranim plaćenicima u čeličani “Azovstalj” u Marijupolju

Ministarstvo odbrane Rusije im je ranije dalo rok da se do 13.00 po moskovskom vremenu predaju. Međutim, prema nepotvrđenim informacijama, oni to nisu iskoristili.

Pretpostavlja se da se tamo još nalazi oko 3.500 vojnika.

11:41 - Ruski specijalci oslobodili taoce iz turske džamije u Marijupolju

Ruski specijalci oslobodili su taoce koje su držali ukrajinski ekstremisti u turskoj džamiji u Marijupolju, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Tom prilikom je ubijeno 29 militanata, uključujući strane plaćenike .

General je dodao da su taoci – građani država ZND. Svi su oslobođeni i na bezbjednom mjestu.

12:23 - EU šalje još 50 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

EU će izdvojiti dodatnih 50 miliona evra za humanitarnu podršku ljudima pogođenim ratom u Ukrajini, što uključuje 45 miliona evra za humanitarne projekte u Ukrajini i pet miliona evra za Moldaviju, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Briselu naglašavaju se teške borbe i raketni napadi nastavljaju, a da će se ova sredstva koristiti za pružanje hitnih medicinskih usluga, pristup bezbjednoj vodi za piće i higijenu i obezbjeđivanju skloništa.

12:10 - U Ukrajinu počelo da stiže oružje iz najnovijeg paketa pomoći SAD

VAŠINGTON - U Ukrajinu je počelo da stiže oružje i oprema iz najnovijeg paketa pomoći SAD toj zemlji, javio je CNN pozivajući se na zvaničnika Bijele kuće.

Vašington se prvi put saglasio da Kijevu obezbjedi modele oružja za koje su pojedini zvaničnici samo prije nekoliko nedelja smatrali da predstavlja veliki rizik za eskalaciju situacije.

Između ostalog, riječ je o 11 helikoptera Mi-17, 18 haubica 155 milimetara i još 300 dronova Svičblejd, navodi CNN.

11:45 - Kijev zabranio "Azovu" da se preda

Kijev je zabranio da se vode pregovore o predaji u Marijupolju, naredivši ekstremistima "Azova" da pucaju na sve one koji pokušaju da polože oružje, saopštio je ruski general Igor Konašenkov.

11:28 - Konašenkov: Uništena fabrika za proizvodnju municije u Kijevskoj oblasti

Visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja uništena je fabrika za proizvodnju municije u Kijevskoj oblasti, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

“Tokom noći, visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja uništena je fabrika za proizvodnju municije u području opštine Brovari, Kijervska oblast”, rekao je Konašenkov.

11:08 - Ursula fon der Lajen: Na udaru novih sankcija banke i energetski sektor

U okviru šestog paketa sankcija Rusiji, Evropska unija razmatra mjere koje se tiču bankarskog sektora, konkretno “Sberbanke”, kao i restrikcije u oblasti energetike, kaže predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Istakla je da je glavni cilj sankcija smanjenje prihoda ruskih vlasti i da EU trenutno “razmatra pametne mehanizme” koji će omogućiti da u sledeći paket sankcija bude uključena i nafta.

Predsjednica Evropske komisije je odgovorila kritiku na račun njemačke vlade da usporava usvajanje antiruskih sankcija.

10:42 - Rusija i Ukrajina bez dogovora oko humanitarnih konvoja

Ukrajina i Rusija nisu danas uspjele da se dogovore o humanitarnim konvojima za evakuaciju civila iz ratom ugroženih područja, saopštila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

“Nismo uspjeli da se dogovorimo o prekidu vatre duž ruta za evakuaciju. Zbog toga, nažalost, danas nećemo otvoriti humanitarne koridore”, navela je ona na platformi Telegram.

Vereščuk je dodala da su ukrajinske vlasti tražile humanitarne koridore za evakuaciju civila i ranjenih vojnika iz opkoljenog grada Marijupolja, javio je Rojters.

10:35 - Duma: Zelenski kupuje vrijeme svojim izjavama o pregovorima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svojim izjavama o pregovorima sa Rusijom želi da dobije na vremenu, dok traži pomoć od NATO-a, izjavio je danas predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je reagovao na izjavu Zelenskog da je Ukrajina spremna da sa Rusijom pregovora o odustajanju od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i o statusu Krima, ali tek kad Moskva zaustavi vojna dejstva i povuče svoje trupe, prenosi Tass.

Ruski zvaničnik je naveo da je Zelenski takve stavove iznosio i prije razgovora u Turskoj kada su ruske trupe bile blizu Kijeva, ali da je nakon što je Moskva smanjila vojne aktivnosti u toj oblasti „odustao od obaveza koje je prihvatio” i da je zatim došlo do „provokacija u Buči”.

10:24 - Okruženo oko 400 stranih plaćenika u Marijupolju

U Marijupolju je u sastavu ukrajinskih snaga okruženo oko 400 stranih plaćenika, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

“Prema riječima ukrajinskih vojnika koji su se predali, na teritoriji preduzeća “Azovstalj”, u sastavu ukrajinskih snaga, sada je okruženo oko 400 stranih plaćenika”, rekao je Konašenkov.

Kako je naveo, većina njih su iz evropskih država i Kanade.

“Ranije smo već saopštavali da se razgovori preko radio veze između militanata u Mariupolju vode na šest stranih jezika. U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni”, rekao je general.

10:13 - Više od 845.000 izbjeglica stiglo je iz Ukrajine i Donbasa u Rusiju, javljaju ruski mediji.

09:57 - “Raketiran grad Brovari”

Raketni napad u ranim jutarnjim satima oštetio je infrastrukturu u gradu Brovari u blizini ukrajinske prijestonice Kijeva, saopštio je gradonačelnik Igor Sapožko.

Sapožko nije iznio detalje o obimu razaranja i potencijalnim žrtvama.

09:40 - Britanski podaci: Operativni fokus Rusije pomjeren na istočnu Ukrajinu

Britansko ministarstvo odbrane objavilo ke najnovije obavještajne informacije o ratu u Ukrajini, u kojima se navodi da ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za podršku iz Bjelorusije prema istočnoj Ukrajini, uključujući lokacije u blizini Harkova i Severdonjecka.

Ruska artiljerija nastavlja da gađa ukrajinske položaje širom istoka zemlje gde Rusija planira da obnovi ofanzivnu aktivnost, navedeno je u obavještajnim podacima.

09:12 -  Ukrajinska vojska je 42 puta u poslednja 24 časa otvorila vatru na DNR.

Tom prilikom ranjen je 121 civil.

08:50 -  U Nikolajevu je katastrofalna situacija sa vodom

Centralno vodosnabdjevanje ne radi već četvrti dan. Vodovod Dnjepar-Nikolajev je oštećen. Ljudi moraju da idu na reku i na izvore.

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič kaže da ovo pitanje ne može biti brzo rješeno.

08:26 - Obraćanje Zelenskog

“Ili će partneri dati Ukrajini sve potrebno teško naoružanje i avione, i to odmah, kako bismo mogli da smanjimo pritisak okupatora na Marijupolj i deblokiramo ga. Ili pregovarački put - na kojem uloga partnera takođe treba da bude određena”.

08:11 - DNR: Ukrajinska vojska je ispalila pet raketa iz sistema “Grad” na teritoriju Jasinovate

07:59  - Ekstremisti “Azova” koristili sanatorijum za skladištenje municije

Ekstremisti “Azova”, protiv kojih je u Rusiji pokrenut krivični postupak, koristili su sanatorijum “Jalta” u Marijupolju za skladištenje municije, javlja dopisnik Sputnjika.

07: 46 - Blumberg: Abramovič u Kijevu, cilj oživljavanje pregovora

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi razgovarao o mogućnostima nastavka mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji su, kako je nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio, zapali u ćorsokak.

Abramovič se sastao sa ukrajinskim pregovaračima sa kojima je razgovarao o načinima da se obnove pregovori, prenosi Blumberg pozivajući se na dobro upućene izvore.

Abramovič je krajem marta prisustvovao prvim direktnim pregovorima dve strane u Istanbulu uz posredovanje Turske.

07: 24 - Ruska vojska dala poslednju šansu "Azovu": Predajte se, inače...

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je preostalim ukrajinskim jedinicama u Marijupolju da se predaju. Ona imaju šansu da polože oružje do 13.00.

"Svima koji polože oružje, garantuje se život", rekao je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je saopštio da se radi "o militantima ekstremističkih formacija i stranim plaćenicima koji su blokirani u Marijupolju na metaluškom kombinatu "Azovstalj", gdje je  "katastrofalno stanje".
Do sada se u Marijupolju predalo 1464 ukrajinskih vojnika.

06:45 - Eksplozije u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine čule su se eksplozije, javlja agencija Rojters.

Lokalni mediji navode da su izdata upozorenja o vazdušnim napadima

06:30 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "cio urbani dio Marijupolja očišćen od ukrajinskih snaga".

Za to vreme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori neće biti mogući ako ruske snage "unište branioce Marijupolja".

"Želim da kažem da će uništenje naše vojske, naših momaka, staviti tačku na sve pregovore jer mi ne trgujemo teritorijama i našim ljudima", naveo je Zelenski.

Agencije / Glas Srpske