Povodom dvije godine od smrti velikog čovjeka - hirurga Miodraga Lazića Djela doktora Lazića ostaju vječna :: Semberija INFO ::

 

Povodom dvije godine od smrti velikog čovjeka - hirurga Miodraga Lazića Djela doktora Lazića ostaju vječna


Djela doktora Miodraga Lazića neotuđiv su dio priče Odbrambeno-otadžbinskog rata i njegovih učesnika, a ono što je učinio za srpske vojnike i Republiku Srpsku biće zapisano i u svijesti generacija koje dolaze, saopšteno je iz Savjeta za bezbjednost i boračko-invalidsku zaštitu Republičke stranke Srpske povodom dvije godine od smrti hirurga Lazića koji je 1991. godine napustio radno mjesto u Nišu i odlučio da se na prvoj liniji fronta bori za živote Srba s ove strane Drine.


 
- Ratni hirurg Lazić mogao je da ostane i radi u Nišu, ali njegovo srce u tom trenutku je kucalo za hiljade djece, žena i ranjenika koji su branili svoja ognjišta. Zbog toga nikada neće biti zaboravljen i njegovo ime i prezime prenosiće se generacijama. Svaki pomen na doktora Lazića ujedno je i pomen na stvaranje Republike Srpske koja je izrasla iz krvi njenih najhrabrijih sinova – navedeno je u saopštenju.
 
Iz Savjeta su naglasili da su srpski narod i Vojska Republike Srpske sa Lazićem dobili svog anđela čuvara, koji ih nije napustio ni godinama nakon rata.
 
- Takva požrtvovanost i ljudskost ne sreću se svakoga dana. Bio je blagoslov imati ga u trenucima kada su se pod artiljerijskom paljbom stvarali obrisi naše Republike. Ostaje njegov ratni dnevnik da svjedoči o strahotama koje je srpski narod podnio podignute glave, ali prije svega, doktor Miodrag ostaje u našim srcima –poručili su iz Savjeta za bezbjednost i boračko-invalidsku zaštitu Republičke stranke Srpske.
 
Ratni hirurg dr Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine, u  65. godini. Bio je direktor Urgentnog centra u Nišu, a kao dobrovoljac je došao u redove VRS tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
 
Kao hirurg, učestvovao je i u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama.Jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta.
 
Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija.