Detalji akcije "Ira": Sudija osumnjičen da je odavao informacije kriminalcima :: Semberija INFO ::

 

Detalji akcije "Ira": Sudija osumnjičen da je odavao informacije kriminalcima


SARAJEVO - Među 18 uhapšenih u akciji "Ira" su i nosioci pravosudnih funkcija, a kako saznajemo uhapšen je i Jovan Savić, sudija Osnovnog suda u Bijeljini, osumnjičen da je pomagao određenim osobama otkrivajući im važne informacije.

Tokom akcije usmjerene protiv organizovanog kriminala i nelegalne trgovine narkoticima, koju je sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u više gradova BiH po nalogu Tužilaštva BiH, pretreseno je 28 lokacija.

Mediji su prenijeli da je uhapšen i Željko Radovanović zvani Krečo, iz Bijeljine, kojeg povezuju s raznim kriminalnim radnjama, te da je akcija usmjerena na dvije kriminalne grupe, od kojih jednu predvodi Krečo, a drugu osoba koja je nedostupna istražnim organima.

U okviru akcije pretresi su bili na području Bijeljine, Brčko distrikta, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Pala.

Kako nam je potvrđeno iz SIPA, prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto 30.300 KM, oko 25.000 evra, 5.000 švajcarskih franaka, veći broj mobilnih telefona i laptopa, sistemi za video-nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresi su vršeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene i pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH i krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i  tjelesna povreda propisani Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da među uhapšenima ima nosilaca pravosudnih institucija.

Kako navode, tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih s pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

"Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga i oružja, kao i niz drugih krivičnih djela", navode iz ove pravosudne institucije i dodaju da će nakon sprovodenih aktivnosti postupajući tužilac dati instrukcije i naredbe za dalje aktivnosti.

"U okviru predmeta ostvarena je značajna međunarodna saradnja Tužilaštva BiH s partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama Europola i Eurojusta", dodaju iz Tužilaštva BiH.

Dešifrovanje aplikacija Skaj i Anom ranije je dovelo do hapšenja organizovanih kriminalnih grupa, a upravo te aplikacije su i ovaj put policiju dovele do osumnjičenih, te se sumnja da su uhapšeni sarađivali i sa drugim kriminalnim grupama i da su povezani s obuhvaćenima akcijom "Storidž".

Uhapšeni u akciji "Ira" sprovedeni su u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Nezavisne novine