Sukob u Ukrajini:Njemačka ponudila Ukrajini 100 samohodnih haubica, Rusija objavila snimak ispaljivanja „kalibra“ :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini:Njemačka ponudila Ukrajini 100 samohodnih haubica, Rusija objavila snimak ispaljivanja „kalibra“


Фото - Танјуг

MOSKVA, KIJEV- Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 46. dan. Ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu ukrajinske vojske u blizini grada Izjuma i da uspostave kontrolu nad Marijupoljom, saopštio je ukrajinski Generalštab. Kursk se našao na minobacačkom udaru iz Ukrajine, saopštio je gubernator tog ruskog regiona.

 

13.00 - Njemačka ponudila Ukrajini 100 samohodnih haubica

Ukrajina je dobila ponudu Njemačke za isporuku samohodnih haubica njemačkog proizvođača, potvrdio je danas izvor iz njemačke vlade.

Citirajući anonimne vladine izvore u Kijevu, njemački nedjeljnik "Velt am zontag" objavio je u današnjem izdanju da je njemački proizvođač naoružanja, kompanija "Kraus-Mafei Vegman", ponudila Ukrajini 100 haubica, prenosi Rojters.

-Ova ponuda postoji - potvrdio je izvještaču Rojtersa njemački izvor, ne iznoseći više detalja.

Izvještaj nedeljnika "Velt am zontag" navodi da proizvođač trenutno nema na lageru oružje spremno za isporuku i zato je predložio da njemačka vojska ponudi Kijevu 100 svojih haubica, uz obavezu kompanije "Kraus-Mafei Vegman" da isporuči nove haubice njemačkoj vojsci kada budu izrađene - vjerovatno od druge polovine 2024. godine.

12.00 - Ukrajina: Dvoje poginulih u granatiranju Derhačija

Dvije osobe su danas poginule, a nekoliko je ranjeno u ukrajinskom gradu Derhači u regionu Harkova, na sjeveroistoku Ukrajine, objavio je na Fejsbuku guverner ovog regiona Oleh Sinjehubov.

On je naveo da su ruske snage izvele 66 artiljerijskih napada na nekoliko regiona.

-Dvije osobe su poginule, ima ranjenih. Kao što vidite, ruska vojska nastavlja da se ''bori'' sa civilnim stanovništvom, jer ne pobjeđuju na frontu - rekao je Sinjehubov.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tačnost ovih tvrdnji.

11.30 - Konašenkov predstavio bilans ruskih oružanih dejstava

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruske trupe su uništile 436 neprijateljskih bespilotnih letjelica, 232 višecjevnih raketnih sistema i više 2.000 tenkova i oklopnih vozila, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

-Ukupno 127 neprijateljskih aviona, 98 helikoptera, 234 raketnih, protivvazdušnih sistema, 436 bespilotnih letjelica, 2.052 tenka i druga oklopna vozila, 232 višecjevna raketna sistema, 894 oruđa poljske artiljerije, topova i minobacača, kao i 1.975 specijalnih vojnih motornih vozila, uništeno je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini - rekao je general Konašenkov, prenosi TASS.

11.28 - Rusija objavila snimak ispaljivanja „kalibra“ sa fregate na Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak na kojem se vidi ispaljivanje četiri krstareće rakete „kalibar“ sa fregate Crnomorske flote, na objekte vojne infrastrukture ukrajinskih snaga.

Na snimku koji traje 20 sekundi, a objavila ga je agencija RIA Novosti, vidi se ispljivanje krstarećih raketa „kalibar“ iz Crnog mora na kopnene ciljeve na teritoriji Ukrajine.

11.48 - Zelenski: Na meti agresije Rusije cijela Evropa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da „agresija Rusije nije ograničena samo na Ukrajinu i da je na meti cijela Evropa“.

Kako prenosi BBC, Zelenski je rekao da je upotreba sile od strane Rusije "katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve".

11.40 - Konašenkov: Ruske snage uništile štab nacionalistickog bataljona „Dnjepar“

Oružane snage Rusije su visokopreciznim projektilima uništile štab i bazu nacionalističkog bataljona „Dnjepar“, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da su visokopreciznim raketama sa mora u naselju Zvonjeckoe u Dnjepetrovskoj oblasti uništeni štab i baza nacionalističkog bataljona "Dnjepar", gdje je „prije nekoliko dana stiglo pojačanje od stranih plaćenika“, prenosi moskovski list „Izvestija“.

Konašenkov je naveo da su visokopreciznim raketama u oblasti naselja Starobogdanovka u Nikolajevskoj oblasti i na vojnom aerodromu Čugujev uništeni lanseri ukrajinskih sistema S-300.

11.03 - Sputnjik:Ruske snage došle do tajnih dokumenata Službe bezbjednosti Ukrajine

Ruske snage u Hersonu došle su u posed operativnih dokumenata Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) sa oznakom „strogo povjerljivo“, javio je Sputnjik dodajući da je riječ o dokumentima Odjeljenja za zaštitu nacionalne državnosti uprave SBU za Hersonsku oblast.

Neki od dokumenata vezani su za rad SBU na vršenju pritiska na predstavnike Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i kozačkih zajednica koje su navedene kao proruske, prenio je Sputnjik.

U ovom trenutku nisu svi dokumenti dostupni za objavljivanje.

10.00 - Ukrajina:Ruski konvoj kreće se istočno od Harkova prema jugu

Ukrajinska vojska danas je objavila najnoviji operativni izvještaj, a na satelitskim snimcima vidi se desetak kilometara dug ruski vojni konvoj, koji se kreće preko istoka ka jugu Ukrajine.

Snimci prikazuju oklopna vozila, kamione s vučenim topovima i prateću opremu koji čine konvoj, kažu iz američke kompanije Maxar Tech koja je dostavila snimke svjetskim medijima.

Zvaničnici tvrde da ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u Izumu u Harkovu, u istočnoj Ukrajini, premještanjem dodatnih jedinica u to područje.

Istovremeno pokušavaju da uspostave potpunu kontrolu nad gradom Mariupoljom, prenosi Gardijan.

9.50 - Moskalkova: Izvršena razmjena zarobljenika

Ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova potvrdila je danas da su Rusija i Ukrajina obavile razmjenu zarobljenika.

Moskalkova je rekla da su među juče razmijenjenima koje je dobila ruska strana četiri radnika Državne atomske energetske korporacije Rosatom i vojnici.

-Rano jutros oni su stigli na rusko tlo - saopštila je Moskalkova.

9.30 - Dogovoreno devet humanitarnih koridora

Ukrajinske vlasti dogovorile su upotrebu devet humanitarnih koridora da bi ljudi mogli da izađu iz područja na istoku zemlje u kojima se vode velike borbe, saopštila je potpredsjednik Vlade Irina Vereščuk.

Ona je rekla da će koridori iz regiona Luganska funkcionisati sve dok ruske snage budu poštovale prekid vatre.

Koridore za evakuaciju iz Mariupolja moći će da koriste privatni automobili.

Ranije je objavljeno da će za evakuaciju civila iz regiona Luganska biti korišteni vozovi.

9.15- Rusija: Uništen konvoj ukrajinskih oklopnih vozila

Ruski borbeni helikopteri uništili su konvoj ukrajinskih oklopnih vozila i protivavionskog oružja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Jurišni helikopteri „KA-52“ uništili su oružje i vojnu opremu oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks.

Ukrajinski vojni zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar.

Interfaks navodi da je Ministarstvo odbrane objavilo video snimak helikoptera koji lete veoma nisko, ispaljuju projektile i pucaju na mete na tlu.

Lokacija i vrijeme napada nisu precizirani.

9.05 - Samoproglašena LNR: Evakuacije iz Marijupolja,ukrajinske snage granatirale Zolot

U posljednja 24 časa iz Marijupolja je u grad Bezimeno u Novoazovskom okrugu evakuisano 529 osoba, od kojih 102 djece, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR).

U međuvremenu, ukrajinske snage granatirale su naselje Zoloto u LNR, na koje su ispalili 10 mina, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kako je prenio Sputnjik, ukrajinske trupe jutros su granatirale i Jelenovku, na koju su ispalile šest granata kalibra 122 milimetara.

8.30 - Vozovi spremni za evakuaciju civila iz Luganska

Stanovnici opkoljenog regiona Lugansk na istoku Ukrajine imaće danas na raspolaganju devet vozova za evakuaciju, saopštio je regionalni guverner Serhij Gaidaj.

On je u objavi na servisu "Telegram" rekao da su ruske snage rano jutros granatirale regione Lugansk i Dnjipro i pogodile nekoliko zgrada, te da je ranjena jedna osoba i izazvan požar.

Guverner je napisao da su pogođene škola i višespratna stambena zgrada u mjestu Sjeverodonjeck, ali da nema žrtava.

Rojters za sada ne može da potvrdi ovaj izvještaj.

8.15 -Britanska VOS tvrdi da ruska vojska regrutuje stare kadrove

Britanska vojna obavještajna služba (VOS) danas je saopštila da ruske oružane snage nastoje da povećaju brojno stanje aktivnih trupa angažovanih u Ukrajini pozivanjem kadra koji je napuštao vojnu službu od 2012. godine, navodeći kao razlog sve veće gubitke na bojnom polju u Ukrajini.

-Napori ruskih snaga da pojačaju brojno stanje svog ljudstva uključuju i pokušaje regrutacije vojnika u nepriznatom pridnjestrovskom regionu Moldavije - saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu objavljenom na Tviteru.

Rojters nije mogao odmah da provjeri navode iz izvještaja britanske VOS.

7.30 - Ukrajina: Otkrivena masovna grobnica u selu blizu Kijeva

Grobnica sa nekoliko desetina tijela ukrajinskih civila pronađena je u Buzovi, oslobođenom selu u blizini glavnog grada Kijeva, koje je više nedjelja bilo pod okupacijom ruskih snaga, izjavio je jedan lokalni zvaničnik.

Taras Didih, starešina zajednice Dmitrivka koja objedinjuje Buzovu i nekoliko obližnjih sela, rekao je ukrajinskoj televiziji da su tijela pronađena u jarku blizu benzinske pumpe i da broj mrtvih tek treba da bude utvrđen, prenosi Rojters.

Rojters do sada nije uspio da potvrdi ovaj izvještaj.

 

06.55 Kijev: Borbe kod Izjuma

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu ukrajinske vojske u blizini grada Izjuma i da uspostave kontrolu nad Marijupoljem.

Ruske snage pokušavaju da poboljšaju taktički položaj svojih jedinica i na Nikolajevskom pravcu, navodi Generalštab.

Saopštavaju i da ruska vojska nastavlja da djelimično blokira Harkov, granatirajući grad iz raketnih i topovskih artiljerijskih sistema i minobacača, javio je  Unian.

 

06.43 Rusija: Ukrajinski minobacači gađali Kursk

Regionalni gubernator Roman Starovojt objavio je na Telegram kanalu da je granični prelaz u ruskom regionu Kursk bio na minobacačkom udaru iz Ukrajine, ali da nije bilo žrtava, niti razaranja.

-Granični prelaz u blizini Jelizavjetovke u okrugu Goluškovo je granatiran minobacačima iz Ukrajine. Niko nije povrijeđen, nije bilo razaranja. Mjesto odakle je izvršen napad je gađano uzvratnom vatrom, koju su otvorili graničari ruskih oružanih snaga - naveo je Starovojt, prenio je Tass.

Ruski region Kursk se graniči sa regionom Sumi u Ukrajini, a pokriva 850 kvadratnih kilometara i ima populaciju od 17.900 stanovnika.

Agencije / Glas Srpske