FOLKSVAGEN PRIHVATIO TESLIN IZAZOV, PRAVIĆE AUTO ZA SAMO 10 SATI :: Semberija INFO ::

 

FOLKSVAGEN PRIHVATIO TESLIN IZAZOV, PRAVIĆE AUTO ZA SAMO 10 SATI


Folksvagen je nekoliko nedjelja udaljen od zaključivanja planova za izgradnju fabrike električnih vozila Triniti vrijedne dvije milijarde evra, za koju se nadaju da će joj pomoći da dobije prednost nad kompanijom Tesla, njihovim rivalom, koji je pokrenuo proizvodnju u svojoj novoj njemačkoj fabrici u Berlinu prošlog mjeseca.
 
U toj fabrici Tesla može da proizvede Model Y za samo deset sati, dok je Volkswagenu za izradu svog električnog automobila ID.3 potrebno tri puta više vremena.
 
Folksvagen sada želi da skrati vrijeme proizvodnje što će realizovati u svojoj fabrici Triniti, koja bi trebalo da bude puštena u rad 2026. godine. Oni to žele da urade korišćenjem tehnika kao što su specijalna metoda livenja pod pritiskom i smanjenje broja komponenti u automobilima za nekoliko stotina.
 
"Naš cilj je jasan: želimo da postavimo standard u našoj proizvodnji. Ako uspemo da proizvedemo automobil u roku od deset sati, postigli smo nešto sjajno", rekao je šef proizvodnje Folksvagen, Kristijan Volmer, u intervjuu za Rojters.
 
Njemački proizvođač poboljšava produktivnost po stopi od oko pet odsto godišnje, ali treba da preduzme veće korake kako bi održao prednost na evropskom tržištu, rekao je Volmer.
 
Volkswagen grupa, drugi po veličini proizvođač automobila na svijetu iza japanske Toyote, sa stabilnim portfoliom brendova ima 25 odsto udjela na evropskom tržištu električnih vozila, ispred Tesle sa 13 odsto.
 
Pritisak na njemačke proizvođače automobila da povećaju proizvodnju električnih vozila je pojačan Teslinim prisustvom u toj zemlji. Generalni direktor Folksvagen Herbert Dis upozorio je Nijemce da moraju da ubrzaju proizvodnju kako ne bi bili poraženi kod kuće.
 
Portparol Tesle je rekao da je jedan od razloga zašto mogu da proizvedu svoja vozila Model Y u Njemačkoj za 10 sati to što koriste dvije ogromne prese, primjenjujući 6.000 tona pritiska da naprave zadnji dio automobila.
 
Teslina presa može da proizvede 17 komponenti za manje od šest minuta. Zajedno sa šest drugih velikih presa koje će uskoro biti puštene u rad, Tesla će praviti i prednji dio automobila na taj način i istom brzinom.
 
Proširenje "saradnje čovjeka i robota"
Dok Folksvagen može da proizvede određene konvencionalne modele kao što su Tiguan ili Polo za 18 odnosno 14 sati u Njemačkoj i Španiji, njegov električni ID.3 – koji se izrađuje u fabrici koja proizvodi šest modela tri VW brenda – i dalje se sklapa za 30 sati.
 
U Folksvagenovoj budućoj fabrici Triniti, nekoliko radnih koraka biće sažeto u jedan – automatizacija, smanjenje veličine limarske radionice i smanjenje broja poslova koji zahtijevaju težak fizički rad. Volmer je to nazvao proširenjem "saradnje čovjeka i robota".
 
Folksvagen ne planira da ima gigantske prese u svojoj novoj fabrici u Volfsburgu, već će umjesto toga koristiti opremu u svojoj fabrici u Kaselu udaljenoj oko 160 km i transportovati proizvode vozom.
 
Američka investiciona banka JP Morgan predviđa da će Teslina njemačka fabrika u Grinhajdeu ove godine napraviti oko 54.000 automobila, sljedeće 280.000, a zatim 500.000 do 2025. godine.
 
Folksvagen grupa, koja je prošle godine isporučila oko 452.000 električnih vozila, planira da godinama koje dolaze napravi 40 miliona vozila širom svijeta na novoj mehaničkoj platformi, a do 2030. žele da polovina vozila iz njihove globalne proizvodnje bude potpuno električna.
 
Kompanija Tesla, koja je prošle godine proizvela 936.000 automobila, planira da do kraja decenije godišnje pravi čak 20 miliona automobila, što je udvostručena trenutna godišnja proizvodnja Toyote.
 
(b92)