UČESNICI “KOLONIJE DJEČIJEG PRIJATELjSTVA“ NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA :: Semberija INFO ::

 

UČESNICI “KOLONIJE DJEČIJEG PRIJATELjSTVA“ NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA


“Kolonija dječijeg prijateljstva“ okupila je u Bijeljini mališane iz Sombora,  Vukovara, Šapca, Cetinja, Štipa, Banja Luke, te domaćina Bijeljine. Domaćin i organizator  ove manifestacije, koja se od obnavljanja 2008. godine održava po 11. put, je Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj“, a učesnici Kolonije druže se od devetog juna do subote, 15. juna, kada se Kolonija završava. 

Sa organizatorima i rukovodstvima vrtića koji su učesnici “Kolonije dječijeg prijateljstva“ danas je razgovarao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Samer el Šeik. U neposrednom i prijatnom razgovoru, direktori vrtića iz Sombora, Šapca, Vukovara, Cetinja, Štipa, Banja Luke, koji se ovih dana  mogu vidjeti na značajnim lokacijama na području Bijeljine, razgovarali su o pojedinostima sa Kolonije svojstvenim samo onima koji rade sa predškolarcima i koji  su upućeni u sve vrijednosti i značaj ranog učenja. 

Istaknuto je da su ovakva godišnja okupljanja prilika za razvijanje empatije kod djece prema drugima i čine da se učesnici Kolonije smatraju jednom porodicom. 

 Gradonačelnik Mićo Mićić  kaže da je oduševljen onim što je vidio na svečanom otvaranju 11. “Kolonije dječijeg prijateljstva“ i onim što je čuo od ljudi koji rukovode predškolskim vaspitno-obrazovnim ustanovama.
-Ovdje djeca, njihovi vaspitači, te direktori vrtića, koji su u posjeti bijeljinskom vrtiću, razmjenjuju iskustva, a od svega je najbitnije da stvaraju nova prijateljstva. Potpuno sam siguran da je stvaranje prijateljstva  među djecom jedna prava stvar, kako bi ih odmalena naučili dobrom, da vole sve ljude i to je prava stvar koju rade ovi vrtići, rekao je gradonačelnik Mićić koji je učesnicima Kolonije zaželio da ponesu lijepe uspomene iz našeg grada i da nam dođu opet.

Jelena Kurtinović, direktorka banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje,podsjetila je da je prva poslijeratna Kolonija održana u Banja Luci 2009. godine.
-Po desetoro djece su ambasadori svojih gradova. Ovo je i način da se kod djece razvija empatija prema drugima i drugačijima, da upoznaju različite običaje, tradiciju, nošnje. Djeca se predstavljaju najbolje što umiju i mogu, a ono što je najbitnije je da se iz takvih kolonija izrode prava prijateljstva, naglasila  je Jelena Kurtinović.

Sandra Mićić, direktorka vrtića “Naše dete“ iz Šapca, zahvalila na toplom prijemu i svemu što domaćini čine kako bi se svi učesnici Kolonije dobro osjećali.
-Vaš grad je jedan prelijep grad, pravi domaćinski. Na svakom koraku osjećamo dobrodošlima. U ime svih direktora i stručnih saradnika, koji su bili na prijemu kod gradonačelnika, gospodina Miće Mićića, prenosim zahvalnost i želimo našoj dječici da se u subotu prije svega zdravi vrate kući, a bogatiji za jedno iskustvo, jer će se oni za sve ovo vrijeme boravka u Bijeljini upoznati i sa drugim kulturama, sa tradicijom drugih, što je nemjerljivo iskustvo i koje u svom gradu rijetko ko ima mogućnost i priliku da upozna i da nauči, ističe Sandra Mićić. 

Domaćin ovogodišnje Kolonije, direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović, izrazio je zadovoljstvo što je vrtić, i grad Bijeljina, domaćin jedne ovako lijepe manifestacije.
-Trudimo se da ovih sedam dana, koliko traje “Kolonija dječijeg prijateljstva“,  budemo dobri domaćini i dragim gostima pokažemo sve ljepote našeg grada, a prevashodno da se djeca lijepo druže. “Kolonija dječijeg prijateljstva“, kao što sam naziv kaže, prilika je da se djeca druže, a mi odrasli da razmijenimo iskustva u cilju unapređenja rada predškolskih ustanova, izjavio je Slaviša Vujanović. 

.