IVANIĆ NA FORUMU U GRČKOJ :: Semberija INFO ::

 

IVANIĆ NA FORUMU U GRČKOJ


Građani u RS u BiH umorni su od sukoba
 
 Počasni predsjednik Partije demokratskog progresa dr Mladen Ivanić učestvuje na ekonomskom forumu „Delfi 2022“ u Grčkoj, gdje je govorio panelu koji je posvećen bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.
 
Tokom obraćanja Ivanić je rekao da ne očekuje ozbiljne sukobe u regionu, naročito u BiH.
 
- Građani u Republici Srpskoj i FBiH su umorni od sukoba, aktuelni lideri sva tri naroda nemaju istinsku podršku, te ljudi zbog njih nisu spremni ići u rat'', rekao je Ivanić, dodajući da jesu mogući pojedničani incidenti, te  smatra korisnim prisustvo trupa EUFORA – sve dok je njihov cilj očuvanje bezbjednosti ljudi.
 
Naglasio je da budućnost Zapadnog Balkana mora da bude unutar Evropske Unije, ali da EU mora biti iskrenija prema zemljama u regiji.
 
- Ulazak BiH u EU bi doveo do smanjenja unutrašnjih neslaganja i značio bi bolji život građana, što bi odmah umanjilo značaj političarima koji vide konflikt kao jedino političko oruđe za ostanak na vlasti'', rekao je Ivanić.
 
On je istakao da domaći akteri moraju da iskreno prihvate Dejtonski sporazum kao jedino moguće rješenje za BiH. 
 
- Međunarodna zajednica, posebno u novim okolnostima rata u Ukrajini, mora čvrsto garantovati provođenje Dejtonskog sporazuma i jasno staviti do znanja svim akterima u BiH da se Dejtonski sporazum neće mijenjati, osim ako se o tome dogovore narodi u BiH'', zaključio je Mladen Ivanić.