CIJENA ZA PRUŽANjE UNIVERZALNE POŠTANSKE USLUGE NIJE SE MIJENjALA OD 2013. GODINE :: Semberija INFO ::

 

CIJENA ZA PRUŽANjE UNIVERZALNE POŠTANSKE USLUGE NIJE SE MIJENjALA OD 2013. GODINE


Sastanak predstavnika tri javna poštanska operatera BiH i Agencije za poštanski saobraćaj BiH u vezi uticaja inflacije na održivost univerzalne poštanske usluge

U Mostaru je u srijedu održan sastanak predstavnika Uprava tri javna poštanska operatera (Pošta Srpske Banja Luka, Hrvatske pošte Mostar i BH Pošte Sarajevo) i Agencije za poštanski saobraćaj BiH. Na radnom sastanku govorilo se o dosadašnjoj saradnji javnih poštanskih operatera vezano za zajedničke projekte, saradnji javnih poštanskih operatera i Agencije za poštanski saobraćaj, te o uslovima i cijenama pružanja univerzalnih poštanskih usluga.

Cijena za pružanje univerzalne poštanske usluge nije se mijenjala od 2013. godine., iako su troškovi pružanja usluga uslijed kumulirane inflacije kontinuirano rasli. 

Prema službenim podacima Centralne banke BiH procijenjena stopa inflacije samo u I. polugodištu 2022. godine iznosi 9,2 %, a uvažavajući složenu ekonomsku situaciju za očekivati je i rast u budućem razdoblju.

Prethodno navedeno ima značajan uticaj na poslovanje javnih poštanskih operatera, kao i buduće održivo obavljanje univerzalne poštanske usluge. Javni poštanski operateri su se složili o potrebi preduzimanja aktivnosti korekcije cijena univerzalnih poštanskih usluga, u cilju amortizovanja negativnog uticaja inflacije.



Nakon sastanka učesnici su posjetili izložbene prostore javnih poštanskih operatera na Međunarodnom sajmu privrede koji se trenutno održava u Mostaru.