NA SVJETSKI DAN ZDRAVLjA: INFINITY GRUPACIJA U BORBI ZA OČUVANjE ZDRAVLjA PLANETE :: Semberija INFO ::

 

NA SVJETSKI DAN ZDRAVLjA: INFINITY GRUPACIJA U BORBI ZA OČUVANjE ZDRAVLjA PLANETE


Tranzicija energetskog sektora koja podrazumijeva ne samo promjenu izvora energije, već i načina njene upotrebe, izazov je sa kojim se uveliko suočavamo, prije svega zbog opstanka planete na kojoj živimo. „Naša planeta, naše zdravlje“, kao moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, ujedno je i poziv da svojim poslovnim rješenjima doprinesemo očuvanju Zemlje i svih njenih stanovnika, kažu u Infinity International Group, čije članice, kao domaći lideri u oblasti energetike i informacionih tehnolgija, uspješno hvataju korak sa „zelenim“ industrijama.
Podatak da je saobraćaj u urbanim zonama Evrope odgovoran za 23 odsto emisije štetnih gasova i da su mnoge od njih premašile granice zagađenja vazduha, dovoljno govori o značaju elektromobilnosti, kaže Nikola Karan, direktor kompanije EP Mobile, članice Infinity grupacije. Upravo zbog toga je tranzicija transportnog sektora, kao jedno od ključnih područja na kojem se mora djelovati, važan segment elektrifikacije.

„Kako bi se postiglo maksimalno prihvatanje i korišćenje električnih vozila i smanjenje emisije ugljendioksida, infrastruktura za punjenje i održavanje tih vozila mora postati dostupna širom Evrope. Mi smo uvidjeli takve trendove i zato konstantno širimo mrežu punionica u Republici Srpskoj i BiH. Pitanje ulaganja u održive vidove transporta i očuvanja životne sredine i zdravlja građana prioritetno je za čitavu planetu i zato naš cilj nije samo razvijanje i uspostavljanje infrastrukture, već i briga da se ta električna energija isporučuje iz obnovljivih izvora“, kaže Karan.

Jedan od njih svakako je sunčeva energija, čist i zelen izvor koji ne oslobađa nikakve gasove staklene bašte. Solarni paneli povećavaju efikasnost električne energije koja, na taj način, postaje „domaća“, kažu u Infinity Energy and ITSS u Skoplju, članici grupacije.

„Prateći ove trendove, naša grupacija ima stručne timove koji rade u oblasti solarnih elektrana i u svakom segmentu poslovanja, od infrastrukture i projektovanja do izgradnje i održavanja, pružaju konsultantsko upravljanje projektima. Veliki broj sertifikovanih inženjera garantuje da sa našom radnom snagom i kvalitetom možemo napraviti sve što klijent poželi, a u spoju sa informacionim tehnologijama, ono što nam je nekad izgledalo nedostižno postaje moguće i lako dostupno“, kaže Dejan Kekenovski, direktor ove kompanije.

Informacione tehnologije nezaobilazan su dio “zelene” industrije i u stopu prate razvoj savremenih elektrana bez kojih nema ni održive energije, kaže Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije u kompaniji Prointer ITSS, članici IIG. Kako zahtjevi za proizvodnjom takve energije rastu, tako se razvija i IT infrastruktura, jer jedno bez drugog ne može.

“Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, poput solarne, vjetroenergije, biomase, sve je više zastupljena, a sa njom i automatizacija proizvodnih procesa. To zapravo znači da takva vrsta proizvodnje koristi uređaje koji se automatski programiraju i optimizuju rad postrojenja, odnosno infrastrukturu koja služi za prenos podataka na daljinu, upravljanje elektranama i procesima. Zato kažemo da su te dvije industrije postale nerazdvojne i zato naša IT rješenja prate savremene tokove i važan su dio borbe za očuvanje planete“, kaže Starčević.

O tome koliko je planeta ugrožena svjedoči i podatak da svaki zaposleni u svijetu godišnje uništi jedno manje stablo, zahvaljujući prekomjernoj upotrebi papira. Statistika kaže da svaki od njih ispiše bar šest nepotrebnih stranica dnevno, ili oko 1.400 nepotrebnih stranica godišnje, kažu u kompaniji ADS infinity, koja je lider u Bosni i Hercegovini u oblasti digitalnog arhiviranja. U prilog tome i podatak da je proizvodnja papira danas treći po redu industrijski proces po procentu zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Primjera radi, površina Kine bila je 90 odsto pokrivena šumom, a danas je to svedeno na tek pet procenata.

„Papiri ne troši samo prirodne resurse, već i vrijeme i novac poslodavaca. Činjenica je da veliki broj dokumenata stvara probleme u poslovanju, a uzrokuje ih spora administracija, loša komunikacija među zaposlenima, gubljenje dokumenta koji putuje kroz firmu. Da biste smanjili količinu papira i ubrzali poslovne procese, najbolji način je korišćenje elektronskih sistema za upravljanje dokumentima. Upravo u tom pravcu su išla i naša poslovna rješenja i zato smo danas lideri u digitalnom arhiviranju i mikrofilmovanju“, kaže Željko Stojnić, direktor ADS Infinity.

Životna sredina ne poznaje granice i države i zato je na svima nama, a naročito vodećim kompanijama, da radimo u interesu planete i budućih generacija, smatraju u Infinity grupaciji. Zbog toga će kroz kampanju „Mjesec zdravlja“, posebnu pažnju posvetiti zdravlju svojih zaposlenih i nizom akcija uticati na zaštitu životne sredine.