Sajam u Mostaru: Poruke zajedništva, mira i stabilnosti na Balkanu poslane sa političkih susreta :: Semberija INFO ::

 

Sajam u Mostaru: Poruke zajedništva, mira i stabilnosti na Balkanu poslane sa političkih susreta


Poruke zajedništva i nužnosti održivosti mira i stabilnosti na Balkanu poslane su sa brojnih političkih susreta održanih u Mostaru. O ekonomskom i političkom stanju, između ostalog, govorio je i premijer Hrvatske.

Raditi na izmjenama izbornoga zakona i vratiti povjerenje između hrvatskoga i bošnjačkoga naroda, te da se svi trebaju ugodno osjećati u Bosni i Hercegovini, zaključci su posljednjega političkog susreta održanog između čelnika svih hrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Termin najavljenog sastanka u Briselu, od kojega se očekuje da će polučiti pozitivne rezultate o izmjenama Izbornoga 
zakona, još nije poznat no naglašeno je kako će on biti održan kada se iskaže volja i spremnost svih političkih čelnika u Bosni i Hercegovini.


ANDREJ PLENKOVIĆ, premijer Hrvatske

„Postoji i voljni moment i razumjevanje unutar Europske unije, a ista je takva situacija i sa SAD-om, da želimo da BiH bolje i ravnopravnije funkcionira nakon idućih izbora. Stoga je naš vrlo jasan stav da želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u FBiH. Da bi se to dogodilo ključno je ponovno uspostaviti povjerenje, veće razumjevanje za pozicije i jednih i drugih“.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjedavajući Doma naroda PSBiH

„Stvoriti ambijent da na neki način pokušamo jedno partnerstvo napraviti sa bošnjačkim narodom. Promijeniti taj Izborni zakon bar u onom najminimalnijem dijelu koji smo imali na zadnjem sastanku u Sarajevu oko Doma naroda i Predsjedništva BiH, a i da pokušamo napraviti normalan izbor, demokratičan izborni proces i onda dati šansu za kandidatski status“.

Jutro su obilježili sastanci sa kojih su poslane poruke zajedništva i nužnosti održivosti mira i stabilnosti na Balkanu. Ključ za stabilnosti je jednakopravnost i konstitutivnost svih naroda, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine na sastanku sa predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem. 

PETER SZIJJARTO, ministar vanjskih poslova Mađarske

„S naše strane u cijelosti podupiremo hrvatsku nacionalnu zajednicu u ostvarivanju svih prava koja im jamče svi sporazumi“. 

Iste su poruke poslane i sa sastanka Dodik, Tegeltija, Sjarto. Uz to, naglasak je stavljen da je jaka ekonomija zemlje od iznimne važnosti za stabilnost te će već ovoga mjeseca biti pokrenut program ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Za to će Mađarska izdvojiti 30 milijuna eura. Europskim je dužnosnicima šef mađarskog izaslanstva iz Mostara poručio kako sankcije nisu put ka rješenju problema već je ključ u razgovoru. 

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

„Mađarska je ovdje veoma dobar prijatelj za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i njihov interes je da pomognu u podizanju ekonomije, boljem razumjevanju, stabilnim političkim odnosima.“

PETER SZIJJARTO, ministar vanjskih poslova Mađarske

"Političare u Europskoj uniji molim da ne razgovaraju o Dodiku već s njim jer će na taj način puno bolje razumjeti ovdašnju situaciju. Europskim bi političarima bilo prijeko potrebno da razumiju cjelokupnu situaciju Zapadnog Balkana.“ 

Zaključak današnjih sastanaka je kako je stvaranje stabilne političke klime u našoj zemlji nužne za privredni razvoj.

BHRT