GRAĐEVINARSTVO U AUSTRIJI I NjEMAČKOJ U TEŠKIM PROBLEMIMA :: Semberija INFO ::

 

GRAĐEVINARSTVO U AUSTRIJI I NjEMAČKOJ U TEŠKIM PROBLEMIMA


Foto
Rat u Ukrajini izazvao je velike probleme po građevinare u Austriji i Njemačkoj, koji su suočeni sa nedostatkom građevinskog materijala i njegovim stalnim poskupljenjem zbog čega mogu stati građevinski radovi, a taj problem ne pogađa sve građevinske firme, nezavisno od veličine, pa i srpske preduzetnike.

Udruženja građevinara u Austriji usvojila su zajedničku rezoluciju u kojoj zahtijevaju efektivne mjere vlade za rješavanje problema u ovoj privrednoj grani.

Tako traže da javni i privatni nalogodavci građevinskih poslova omoguće sklapanje novih ugovora sa promjenljivim cijenama.

Već sada su mnoge građevinske kompanije, i pored punih knjiga dogovorenih poslova, prijavile zaposlene Servisu za zapošljavanje (AMS) zbog pretećeg ostanka bez posla.

Živojin Trifunović, vlasnik građevinske firme "Baulexx&Montage", koji gradi u Austriji i Njemačkoj suočen je sa problemima nedostatka građevinskog materijala, zbog čega je već obustavio realizaciju novih projekata.

"Suočeni smo sa poteškoćama da nema građevinskog materijala. U Austriji i Njemačkoj nedostaje čelik, to jest može se i dalje naći, ali na mnogo teži način, obilaskom velikog broja proizvođača. Sada je neophodno obići tri, četiri, pet proizvođača da se dobije količina čelika koja je potrebna za gradnju planiranog objekta. Isto tako postoji problem sa Rigips profilima, staklenom vunom, stiroporom, ali i ekserima i šrafovima", objasnio je on za Tanjug.

Prema njegovim riječima rukovodstvo firmi sada više ne može da se osloni na dosadašnje partnere u nabavci građevinskog materijala, već mora, u potrazi za raspoloživom količinom, mnogo vremena ulagati u kontaktiranju drugih firmi.

Trifunović kaže da se, kada se nađe građevinski materijal, često na isporuku mora dugo čekati.

"Za sada nismo morali obustaviti započete projekte, ali kasnimo sa gradnjom. Isto tako na samom početku kasnimo i sa novim projektima", ukazao je on.

Trifunović ističe da postoji veliki problem oko cijena građevinskog materijala, zbog čega sada ponudu koju daje za izgradnju nekog objekta važi samo tri dana.

"Za projekte koji treba hitno da se pokrenu sada nema više ugovora sa fiksnom cijenom, već samo sa cijenom koja se na kraju ponovo razmatra, i nalogodavac mora doplatiti razliku nastalu na osnovu skoka cijene građevinskog materijala", dodao je on.

Takođe kaže da građevinske firme više ne prihvataju nikakve rokove, jer se ne zna kada će dobiti isporučen potreban građevinski materijal.

Pored toga problem predstavlja i transport materijala, jer su se prevoznici ugovor obavezali na fiksne cijene, a sada je drastično skočila cijena goriva, pa im se posao više ne isplati.

(Nezavisne)