CARINICI U ZNAK PROTESTA PRETRESAJU SVAKO VOZILO :: Semberija INFO ::

 

CARINICI U ZNAK PROTESTA PRETRESAJU SVAKO VOZILO


Foto
Radnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH stupili su u štrajk upozorenja, koji će trajati svakog dana od 12 do 14 časova, a istovremeno u tom periodu biće pregledavano svako putničko i teretno vozilo koje ulazi u BiH, što će sasvim sigurno izazvati ogromne gužve na graničnim prelazima, posebno u vrijeme vaskršnjih praznika, ukoliko se zahtjevi Sindikata ne ispune.

"Bili smo prisiljeni na štrajk, koji će biti svaki dan dok nam se zahtjevi ne ispune. Ovo nije ishitrena odluka, više od 13 godina naše plate su zamrznute i dva puta smanjene. Sasvim je nerealno i apsurdno da je plata na državnom nivou niža nego na entitetskom nivou. U Republici Srpskoj ona iznosi 590 KM, u FBiH 543 KM, dok je na državnom nivou najniža 470 KM, što je apsurdno. Plate naših kolega u opštinama su veće i do 300 KM", rekla je Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Što se tiče zahtjeva, u Sindikatu radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da će štrajk trajati sve dok se hitno ne usvoji budžet institucija BiH za 2022. godinu i vrati osnovica za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine. Zanimljivo je da je svojom odlukom Savjet ministara BiH vratio osnovicu na nivou iz 2008. godine, odnosno na 535 KM, međutim ona se neće primjenjivati sve dok ne bude usvojen budžet za 2022. godinu, što je malo vjerovatno da će se desiti u skorije vrijeme jer BiH još nije usvojila budžet ni za 2021. godinu.

Drugi zahtjev Sindikata je izdvajanje zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH i donošenje zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO, dok je treći zahtjev usvajanje posebnih odluka od strane Savjeta ministara BiH kako bi svi zaposleni imali ista prava, što sada nije slučaj. Posljednji zahtjev Sindikata za prekid štrajka je ulazak u postupak donošenja kolektivnog ugovora.

"Sve smo to više puta tražili. Štrajk smo najavili prije godinu dana i tražili smo vraćanje osnovice na nivo iz 2008. godine. Mi smo institucija koja prikuplja prihode za cijelu BiH. Jedina smo država u okruženju koja nema kolektivni ugovor. Čak smo napravili i nacrt kolektivnog ugovora. Dali ga u prijedlog, ali se Savjet ministara nije pokrenuo s mrtve tačke", rekla je Mrnjavčeva za "Nezavisne novine".

Jedan od razloga zbog kojih su zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH stupili u štrajk je i taj što se za finansiranje institucija BiH, pa tako i zaposlenih u UIO, svake godine izdvaja isti iznos, odnosno 680 miliona KM, a konstantno prihodi rastu i na kraju završe u entitetskim budžetima. U UIO naglašavaju da je disbalans u primanjima sve izraženiji pa tako stručni saradnik u UIO ima osnovnu platu od 998 KM, a inspektori na nižim nivoima imaju plate od 1.500 KM.

"Kap koja je prelila čašu je najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 odsto, a sve na račun prihoda od indirektnih poreza", rekli su u Upravi za indirektno oporezovanje.

Mrnjavčeva dodaje da su u tri mjeseca ove godine prihodi od indirektnih poreza iznosili dvije milijarde i 229 miliona KM i veći su za 406 miliona ili 22,29 odsto u odnosu na prihode koje je UIO prikupio u istom periodu 2021. godine.

"Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo da trpe 'maćehinski' odnos svih u BiH prema zaposlenima u UIO", naglasila je Mrnjavčeva.