BiH učestvuje u velikoj vojnoj vježbi s američkom vojskom :: Semberija INFO ::

 

BiH učestvuje u velikoj vojnoj vježbi s američkom vojskom


BANjALUKA, VAŠINGTON - Vojska SAD, u saradnji sa svojim partnerima i saveznicima, započela je pripreme za održavanje velike vojne vježbe "Defender Europe 23", koja će biti održana na ljeto sljedeće godine.

S obzirom na obim, učešće i kompleksnost same vježbe, pripreme će trajati godinu dana. Inicijalna konferencija je, kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Sarajevu, započela u prošli ponedjeljak, a završava danas.

Inače, "Defender Europe" je vježba koja se održava na godišnjem nivou, a podrazumijeva uvježbavanje i angažovanje američkih vojnih snaga u Evropi i koordinisanje vojnih aktivnosti s partnerima. U Ambasadi SAD ističu da će centralna konferencija u sklopu priprema biti održana u septembru u Bukureštu u Rumuniji, a finalna konferencija za planiranje će biti održana početkom naredne godine. U Ambasadi SAD takođe ističu da bi BiH, odnosno Sarajevo moglo da bude domaćin vježbe "Trenutni odgovor 23" naredne godine, što zavisi od odobrenja odgovarajućih vlasti BiH.

Debora Menuti, zamjenica ambasadora SAD u BiH, izjavila je da je ova vježba snažan pokazatelj jedinstva između partnera i saveznika u Evropi.

"Oružane snage BiH ove sedmice domaćini su konferencije za planiranje i drago nam je što će Oružane snage BiH učestvovati i čak biti domaćini pojedinih dijelova ove vježbe 2023. godine, baš kao što su prošle godine uspješno bile domaćini vježbe 'Defender Europe 21'. Vježbe poput ove odlična su prilika za NATO deklarisanu Bataljonsku grupu lake pješadije i zračne eskadrile Oružanih snaga BiH da rame uz rame s američkim snagama izvode vježbu u oblasti interoperabilnosti i borbene spremnosti", izjavila je ona. Prema njenim riječima, ciklus vježbi "Defender Europe" je prekretnica u očuvanju interoperabilnosti i borbene spremnosti za snage SAD i partnera.

Napomene radi, "NATO deklarisana jedinica" znači da određena država, kao NATO partner, izabere jedinicu koju želi da modernizuje prema standardima NATO interoperabilnosti i spremnosti.

U Ambasadi SAD su nam pojasnili da bi pomenuta jedinica, ako dobije pozitivnu ocjenu, mogla biti ocijenjena kao interoperbilna i spremna, što znači da bi naredne godine mogla biti spremna da bude uključena u neke od NATO aktivnosti. U Ambasadi SAD takođe ističu da Oružane snage BiH u svom sastavu već imaju mali broj jedinica koje su prošle potrebnu sertifikaciju.

Inače, ova vježba je važna i u kalendaru NATO vojnih vježbi, i jedna je od važnijih, ako ne i najvažnija, koja će biti održana naredne godine. Ove godine "Defender Europe 22" održaće se između 8. maja i 16. juna na lokacijama u Poljskoj, Njemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Sloveniji. Ova vježba je bila planirana prije vojne invazvije Rusije na Ukrajinu, ali se spominje da će naredna vježba imati jači akcent na novonastalu situaciju u Evropi.

Uprkos tome, scenario vježbe ove i naredne godine će u osnovi biti sličan i podrazumijevaće uvježbavanje, odnosno demonstraciju sposobnosti Vojske SAD da angažuje i dopremi veliki broj ljudstva, tehnike i opreme u Evropu u skladu s Odbrambenom strategijom SAD i ciljevima koje je definisao NATO.

Prvenstvena namjera vježbe nije agresivno postupanje, već demonstracija borbene moći i koordinacije između partnera u svrhu odvraćanja.

S obzirom na to da se radi o dovlačenju velikog broja trupa i opreme, NATO planira da dijelovi ovih trupa budu nakon okončanja ove vježbe automatski angažovani na drugim vježbama manjeg obima širom Evrope.

I naredne godine vježba će se održavati na lokacijama širom Evrope, a biće zastupljeno više od 30 savezničkih i partnerskih zemalja, među kojima je i BiH.

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.