RAD U RUDNIKU "SOKO" JE POSEBNO OPASAN :: Semberija INFO ::

 

RAD U RUDNIKU "SOKO" JE POSEBNO OPASAN


Foto: Tanjug
Srbiju je u petak potresla vijest o pogibiji osam rudara u rudniku "Soko". Istraga će otkriti kako je došlo do nesreće i da li je ona mogla biti izbjegnuta.

Inženjer elektrotehnike Milan Kamberović je u razgovoru za RTS objasnio zašto je rad u ovom rudniku posebno opasan i kako funkcioniše sistem obavještavanja kada dođe do ispuštanja metana.

Inženjer elektrotehnike sa preko 30 godina iskustva u rudarstvu Milan Kamberović upoznat je sa radom rudnika "Soko" u kojem je juče došlo do tragedije.

Inženjerski kadar se, kaže, trudi da stalno unapređuje i razvija pojedine sisteme koji mjere donju i gornju granicu eksplozivnosti metana.

Kamberović objašnjava da postoje dva alarma. Prvi alarm se oglašava na jedan posto volumnog zapreminskog prostora metana. On se samo signalizira i ta informacija stiže u dispečerski centar.

"Taj centar ima glasnogovornu komunikaciju i može obavestiti sve radnike u podzemnoj eksploataciji, odnosno zaposlene u toj smeni. Oni dobijaju informaciju da je došlo do izliva metana i drugih neželjenih posledica i oni se po akciji povlačenja, povlače u najsigurniji deo jamskih prostorija i čekaju dalja uputstva šta će se desiti", navodi Kamberović.

Poslije drugog alarma tehnički direktor uzima palicu u svoje ruke i rukovodi daljom proizvodnjom i dešavanjima.

Kaže da su sve dosadašnje nesreće bile slične, kao i da je rudnik "Soko" jedan od najopasnijih od devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom.

"Pored metana imate i dodatni element koji je važan, izboj gasa i masiva iz ležišta. Zato rudari u rudniku 'Soko' vrše predbušenja i ispuštaju lagano pod pritiskom taj gas ako ga ima, kako ne bi došlo do izboja gasa", rekao je Kamberović dodajući da je logično i da će se više sredstava ulagati u ovakav rudnik zbog njegovih karakteristika.

Karakteristike metana

Kamberović objašnjava da je gas metan, koji se naziva i zemni gas ili prirodni gas, po prirodi lakši od vazduha i ide u gornje dijelove zatvorenog prostora, odnosno isijava se u atmosferu ako je na otvorenom.
Metan se koristi u kotlarnicama, ali i u drugim tehnološkim procesima i spada u manje opasne gasove u odnosu na druge tehničke gasove koji se mogu naći u prirodi i koji se mogu proizvesti tehnološkim  procesom.
"Njegova donja granica eksplozivnosti je pet posto u volumnom zapreminskom prostoru, a gornja granica 15 posto. Najopasniji je pri stehiometrijskoj smesi od devet posto, što znači da se svaka molekula među sobom spojila i može doći do havarije. Tada je razaranje najveće i pritisci su najveći", objašnjava Kamberović.

"Nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje"

Rudnik "Soko" je jedan od devet rudnika koji posluju u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić kaže da je najvjerovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata. Nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje, rekao je Spasić.

Spasić je rekao da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaviještena.
"Najbitnije je da su povređeni dobro, a rudnik, JP 'Resavica' i Vlada brinu o tim ljudima, kao  što će brinuti i o porodicama stradalih rudara", rekao je Spasić.

Apelovao je na javnost da se ne bavi spekulacijama i podacima koji nisu tačni.

"S najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenata metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen", naveo je Spasić.

Kaže da je rudnik "Soko" u metanskom režimu rada i da uvijek postoji velika mogućnost da će nešto neplanirano da se desi, zbog čega je opremljen najsavremenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

"Najsavremenija tehnologija je instalirana u jami, imamo dispečerski centar koji prati koncentraciju metana u svakom momentu. Ovakva situacija nije mogla da se predvidi", naveo je v. d. direktora "Resavice".

Ističe i da uređaji za mjerenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.
"Rudari koji su iznosili stradale drugove rekli su mi da posle 50 minuta, kada su sišli u jamu, ona je bila u potpunom redu, nije bilo nikakvih lomova. Niko nije mogao da reaguje na takvu koncentraciju metana, koja je dovela do istiskivanja kiseonika. Svaki rudar ima svog samospasioca kod sebe, plastično rečeno, drži se na kuku. Nisu imali ni sekund vremena da upotrebe tog samospasioca", naveo je Spasić.

Rudari ovog rudnika rade u tri smjene, a u jučerašnjoj smjeni bilo ih je 67.
"Prilikom svakog silaska u jamu vrše se bezbednosne i zdravstvene provere, često se proveravaju zaposleni u vezi sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama. Bili su adekvatno obučeni, to je sve što mogu da kažem. Sve što je do rukovodstva u rudniku je poštovano prema zakonu", rekao je v. d. direktora "Resavice".

Danas je Dan žalosti u mjestima u kojima su živjela osmorica stradalih rudara - u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.

(Tanjug)