Rat u Ukrajini: Zelenski otišao u Njemačku, Putin potpisao ukaz o regrutaciji :: Semberija INFO ::

 

Rat u Ukrajini: Zelenski otišao u Njemačku, Putin potpisao ukaz o regrutaciji


U toku je 36. dan ruske invazije na Ukrajinu. Na portalu bhrt.ba u nastavku pratite najvažnije detalje po pitanju rata u Ukrajini.

Kremlj: Moskva neće odbiti susret ruskih i ukrajinskih ministara vanjskih poslova
Sastanak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitra Kulebe neće biti odbijen, javila je ruska novinska agencija RIA, citirajući Ministarstvo vanjskih poslova Kremlja. Međutim, razgovori između njih trebali bi biti "suštinski", dodalo je ministarstvo.

Putin potpisao ukaz o regrutaciji
Putin je potpisao ukaz o proljećnoj regrutaciji u rusku vojsku. Biće održana od 1. aprila do 15. jula i pogodiće 134.500 ruskih državljana starosti od 18 do 27 godina.

Ukazom je propisano i razrješenje iz vojne službe vojnika, mornara, narednika i predvodnika kojima je istekao vojni rok, prenosi TASS.

MMF: Rat u Ukrajini ubrzat će prijelaz na digitalne valute
Financijske sankcije Rusiji mogle bi postupno razvodniti dominaciju dolara i rascjepkati međunarodni monetarni sustav, izjavila je u razgovoru za Fajnenšel Tajms dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat.

Rusi objavili snimku kako se uništavaju oklopna vozila
Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku kako njihovi Ka-52 helikopteri uništavaju ukrajinska oklopna vozila.

Izbjeglice iz Mariupolja: Mogli smo ostati i umrijeti

Ukrajinske izbjeglice iz Mariupolja, grada koji je proživio česte i snažne napade ruske vojske, za BBC opisali su što su protekli dana doživjeli u lučkome gradu.

Kličko: Zelenski je otputovao u Njemačku
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Tviteru da je predsjednik Volodimir Zelenski otputovao na sastanak u Njemačku.

"Danas je vrlo važno ujediniti sve snage i konsolidirati poziciju i djelovanje naših partnera", objavio je Kličko.

Rusi i dalje granatiraju Černihiv 
Rusi nastavljaju granatirati Černihiv unatoč najavama Moskve da će smanjiti vojno djelovanje u tom području.

Visoki diplomat EU: Putin je mislio da stvari idu bolje nego što stvarno idu
"Putin je mislio da stvari idu bolje nego što stvarno idu. To je problem kada se okružite s muškarcima koji vam samo govore 'da' ili samo sjedite s njima na kraju vrlo dugog stola", rekao je za Rojters visoki diplomat iz EU.

Ruskim vojnicima je rečeno da sudjeluju u vojnoj vježbi prije invazije na Ukrajinu, ali su morali potpisati dokument kojim se proširuju njihove dužnosti, rekla su dvojica europskih diplomata.

"Bili su zavedeni, loše obučeni, a onda su stigli i Ukrajinu gdje su ih dočekale Ukrajinke koje su izgledale kao njihove bake i vikale im da idu kući", dodao je jedan od diplomata.

"Trenutno nema znakova da bi situacija mogla potaknuti pobunu unutar ruske vojske, ali situacija je nepredvidljiva i zapadne sile se nadaju da će nesretni ljudi progovoriti", rekao je visoki europski diplomat Rojtersu.

BHRT