POŽARI BUKTE U SRPSKOJ, SAMO JEDNO LICE KAŽNjENO :: Semberija INFO ::

 

POŽARI BUKTE U SRPSKOJ, SAMO JEDNO LICE KAŽNjENO


Foto
Požari niskog rastinja bjesne širom Srpske, broj intervencija je veći iz godine u godinu, a iako su nesavjesni građani najčešći krivci, ove godine je kažnjeno samo jedno lice.

Kako su za "Nezavisne novine" rekli iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, prošle godine je kažnjeno 31 lice novčanom kaznom od 100 KM, dok 2020. godine nije izrečena nijedna novčana kazna.

"Inspektori za zaštitu od požara ne vrše uviđaje požara pošto je to u nadležnosti inspektora za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara u policijskim upravama, tako da inspektori za zaštitu od požara u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove izriču prekršajne naloge na osnovu službenih zabilješki policijskih službenika", rekli su iz Inspektorata.

Kako su istakli, lokaliteti na kojima se nadležne službe najčešće suočavaju s požarima su područje Hercegovine, zatim površine na kojima stočari napasaju svoja stada i parcele koje se ne obrađuju, a zarasle su u korov i nisko rastinje.

"U većini slučajeva požare izazivaju starija lica čije su okućnice zarasle u korov, a nema ko da ih kosi, pa se vlasnici boje zmija, tako da ih zapale ne obavještavajući spasilačko-vatrogasnu jedinicu misleći da neće doći do požara, a potom se požar otme kontroli i tada nastaju problemi", naveli su oni.

Kako su u Vatrogasnom savezu RS rekli za "Nezavisne", glavni uzrok nekontrolisanih požara jeste nesavjesno postupanje pojedinih građana, na koje oni često apeluju.

Međutim, kako kažu, samo apelovanje nije dovoljno, jer iako postoji zakon koji propisuje sankciju za fizička lica, nerazjašnjeno je ko sankcionisanje vrši. A kako kažu, rijetko ko od počinilaca bude uopšte kažnjen.
"Imamo slučajeve da vatrogasci lično počionioca prijave, ali da ti pojedinci nikad ne budu procesuirani", naveli su iz Vatrogasnog saveza RS.

Naglasili su da problem, između ostalog, leži u neadekvatnom sistemu kažnjavanja, te iako je sankcija propisana, pitanje je koliko često je pravosnažno izrečena.

Relevatni Zakon o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu 2019. godine, zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM za fizičko lice koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

Da je broj intervencija iz godinu u godinu sve veći, potvrđuju podaci koji navode da je 2020. godine zabilježeno 1.953 požara, dok je ta brojka 2021. godine porasla do 2.239 požara godišnje.

"Trenutno su požari aktivni širom Srpske, vatrogasci su svakodnevno na terenu i imaju pune ruke posla, te jedva sve stižu", kazali su iz Vatrogasnog saveza RS.

Dodali su da na mjesečnom nivou imaju i po 100 požara, kao što je slučaj u Prijedoru, dok je u Laktašima za isti period bilo 60 intervencija.

Istakli su da je udarni mjesec za požare upravo mart, kada građani pale korov i drugi poljoprivredni otpad, a za sličnu situaciju spremni su i u avgustu, kada je sušno razdoblje i visoke temperature pogoduju lakom širenju požara.

Na pitanje o najčešćim lokalitetima požara, iz Vatrogasnog saveza su istakli da požari divljaju širom RS, te da ih je prošle godine najviše zabilježeno u Trebinju, gdje je vatra gorjela 232 puta.

Iz Gradske uprave Banjaluka su istakli za "Nezavisne" da je samo u periodu od 1. januara do 24. marta ove godine na gašenju požara otvorenog prostora intervenisano 72 puta.

Kako su naglasili iz Policijske uprave Banjaluka, tokom prethodnog vikenda su evidentirana 32 požara suve trave i niskog rastinja, koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake, što je rezultiralo materijalnom štetom.

"Policija će i u narednom periodu preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi, te pričinila materijalnu štetu", naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Situacija nije mnogo mirnija ni na teritoriji opštine Mrkonjić Grad, čija je Policijska uprava tokom proteklog vikenda zabilježila pet požara niskog rastinja, koji su rezultirali materijalnom štetom.

(Nezavisne)