Sukob u Ukrajini: Kremlj očekuje da pregovori u Istanbulu počnu sutra :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Kremlj očekuje da pregovori u Istanbulu počnu sutra


MOSKVA, KIJEV – Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 33 dana. Teška humanitarna situacija je u Marijupolju i Černigovu.


Volodimir Zelenski poručio je da je spreman da pregovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu, ali samo uz bezbjednosne garancije. Naredna runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije biće održana u utorak u Istanbulu.

13.45 - Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 12 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi Sputnjik.

13.03 -  Hajneken odlazi iz Rusije

Pivski gigant Hajneken saopštio je danas da će napustiti poslovanje u Rusiji uz procijenjeni trošak od 400 miliona evra (438 miliona dolara), nakon što je prvobitno objavio da će samo obustaviti nova ulaganja i izvoz u tu zemlju.

Holandska kompanija se tako pridružila nizu zapadnih brendova koji zatvaraju pogone u Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu će Hajnekenov potez verovatno pojačati pritisak na danskog rivala Karlsberga, vlasnika najveće ruske pivare Baltika, ocjenjuje Rojters.

12.42 - Peskov: Bajdenove opaske zabrinjavaju

Opaske američkog predsjednika Džozefa Bajdena u vezi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su zabrinjavajuće, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
"Nastavićemo da pažljivo pratimo izjave predsjednika SAD", rekao je Peskov, prenio je "Sputnjik".

Komentari Peskova uslijedili su poslije Bajdenovog govora u Poljskoj, u kojem je američki predsjednik rekao, govoreći o Putinu, "za ime Boga, ovaj čovjek ne može da ostane na vlasti".

Ova primjedba uzburkala je javnost i izazvala reakcije svjetskih lidera i drugih američkih političara.

12.21 - Kremlj: Odgovorni za mučenje ruskih vojnika da odgovaraju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da oni koji su umiješani u mučenje zarobljenih ruskih vojnika, čiji snimci su se pojavili na internetu, moraju da snose odgovornost.

Prethodno su se na internetu pojavili snimci na kojima se vide zarobljeni ruski vojnici koji su upucani u noge. Precizira se da se to dogodilo u jednoj od baza ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti, navodi agencija RIA Novosti.


12.10 -  Lavrov: Spremni smo da razmotrimo i Beograd kao mjesto za pregovore

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, ali da je potrebno da taj susret bude dobro pripremljen.

"Sastati se i samo razmijeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno", rekao je Lavrov za srpske medije, dodajući da se pregovori sa ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mjesto za pregovore, Lavrov je rekao da je Beograd sjajan grad i da sa stanovišta pozicije i njegovog statusa odgovara za bilo kakve pregovore, ali da mjesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obje strane.

"Imali smo pregovore u Bjelorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori u Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd", naveo je Lavrov.


12.01 -  Poljsku  napustilo 45 ruskih diplomata

Ruske diplomate, njih 45, koje je protjerala Poljska, napustile su teritoriju te zemlje, izjavio je ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev. Poljska je u srijedu saopštila da protjeruje 45 ruskih diplomata zbog sumnje da su se bavili špijunažom, podsjeća RIA Novosti. Varšava je takođe saopštila da neće prihvatiti diplomate koji bi zamijenili protjerane.


11.42 - Peskov: Očekuje se da pregovori Rusije i Ukrajine počnu sutra

Malo je vjerovatno da će pregovori delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu početi danas, očekuje se da će oni početi 29. marta, izjavio je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

On je rekao da delegacije danas odlaze u Tursku, ali da se očekuje da pregovori počnu sutra, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da još ne može da govori o napretku u pregovorima Rusije i Ukrajine, ali je ocijenio da je važno to što je odlučeno da oni budu nastavljeni u Istanbulu.



11.30 - Ukrajina: Ruski gubici oko 17.000 ljudi

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da su ruski gubici od početka operacije u Ukrajini dostigli oko 17.000 ljudi.
Ukrajinski generalštab je u objavi na Fejsbuku naveo da je Rusija izgubila 586 tenkova i 1.694 oklopna borbena vozila, prenosi agencija Ukrinform.
Takođe se navodi da ruske snage kod Kijeva pokušavaju da probiju odbranu sa severozapada i istoka kako bi preuzele kontrolu nad ključnim putevima i naseljima, a da im se ukrajinske trupe suprotstavljaju.


11.25 - Berlin zabranio simbol podrške ruskoj vojsci - „Z“

Nošenje simbola „Z“ u znak podrške ruskoj vojsci ubuduće će biti krivično gonjeno u Berlinu. OPŠIRNIJE

11.20 -  U Kijevskoj oblasti kraći policijski čas

Policijski čas u glavnom gradu Ukrajine Kijevu od danas će počinjati sat vremena kasnije, a završavaće se sat ranije, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti policijski čas počinjaće u 21 sat, a završavaće se u 6 sati ujutru, napisao je Kličko na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.


11.18 - Suhomlin: Nastavljeni ruski udari u okolini Žitomira

Ruski udari u zapadnoj i centralnoj Ukrajini nastavili su se tokom noći, izvjestili su ukrajinski zvaničnici, pozivajući se na posljednje informacije, prenosi Si-En-En. „Sinoć su se dogodile dvije veoma snažne eksplozije u blizini Žitomira“, rekao je Sergej Suhomlin, gradonačelnik ovog ukrajinskog grada.

Kako je naveo, ljudi su bili uplašeni, jer su se kuće tresle kao da je u pitanju zemljotres.

“Pod dejstvom vatre nije bio sam Žitomir, već bliže gradsko okruženje. Sada je situacija u Žitomiru manje-više mirna", precizirao je Suhomlin.

11.16 - Prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama 31. marta

Ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje do 31. marta izvještaj vlade, centralne banke i Gasproma o primjeni uputstva o prelasku na rublje za plaćanje gasa ispručenog „neprijateljskim zemljama“, saopštila je pres služba Kremlja. OPŠIRNIJE

11.05 - Čavušoglu i Kuleba razgovarali o susretu delegacija Rusije i Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom o sastanku delegacija Moskve i Kijeva u Istanbulu, rečeno je agenciji RIA Novosti u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Navedeno je da su Čavušoglu i Kuleba razgovarali o situaciji u Ukrajini i pregovorima delegacija Ruske Federacije i Ukrajine koji će biti održani u Istanbulu.


10.47 - Galuzin: SAD su sklone nuklearnim avanturama, a ne Rusija

Ambasador Rusije u Japanu Mihail Galuzin preporučio je vladi Japana da se, kada je riječ o nedopustivosti upotrebe nuklearnog oružja obrati Americi, a ne Rusiji.

Galuzin je na Fejsbuku napisao da je upravo Vašington očigledno sklon nuklearnim avanturama, navodeći kao primjer upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovaranja tadašnje SRJ 1999. godine.

Galuzin je, komentarišući izjavu japanskog premijera Fumia Kišide tokom posjete Hirošimi 26. marta, u prisustvu ambasadora SAD, o nedopustivosti upotrebe nuklearnog oružja, ocijenio da je takav apel logičnije bilo uputiti američkom ambasadoru.

10.38 - Slovenački privremeni otpravnik poslova se vratio u Kijev

Slovenački privremeni otpravnik poslova u Ukrajini Boštjan Lesjak stigao je u Kijev i počinje da radi, objavilo je danas slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.

„Grad je prazan, u daljini se čuju sirene i detonacije, inače život onih koji su ostali u prestonici teče normalno“, naveo je diplomata na Tviteru po dolasku, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

10.35 -  Bojčenko:Mariupolj na ivici humanitarne katastrofe

Strateški važan ukrajinski lučki grad Mariupolj je na ivici humanitarne katastrofe i mora biti u potpunosti evakuisan, saopštio je gradonačelnik Vadim Bojčenko. Oko 160.000 civila trenutno je zarobljeno u gradu bez struje , rekao je Bojčenko, prenosi BBC.

On je dodao da 26 autobusa čeka da evakuišu civile, ali da ruske snage nisu pristale da im omoguće bezbjedan prolaz.

"Ruska Federacija se igra sa nama“, naglasio je gradonačelnik Mariupolja.

10.22 -  Predgrađa Mariupolja u potpunosti kontrolišu snage DNR, a u centru grada se nastavljaju borbe, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin. On je dodao da snage DNR nastavljaju čistku, proverava se svaki kvadratni metar zbog napuštenih mina, prenosi Sputnjik.


10.10 - Vereščuk: Danas bez otvaranja humanitarnih koridora

Humanitarni koridori za evakuaciju civila iz naselja koja se nalaze u zoni borbenih dejstava danas neće biti otvoreni, saopštila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ona je jutros na Telegramu napisala da su ukrajinski obavještajci izvjestili o mogućim, kako je navela, "provokacijama okupatora duž trasa humanitarnih koridora".

"Zbog bezbjednosti građana, danas ne otvaramo humanitarne koridore“, navela je Vereščuk, prenosi Interfaks Ukrajina.


9.50 - Zelenski saopštio da će narodni referendum omogućiti izmjenu Ustava o neutralnom statusu Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da će narodni referendum omogućiti izmjenu Ustava o neutralnom statusu Ukrajine za nekoliko mjeseci, što bi bilo brže od parlamentarne procedure za ustavne amandmane.

-Promjene ovog ili onog statusa, a bezbjednosne garancije podrazumijevaju neutralan status, to je ustavna promjena. To su dvije sjednice parlamenta, a dvije sjednice su godišnje. Možete li zamisliti koliko sve ovo može da traje? Referendum je korak brže. Jer samo narod može da odluči da će biti takvog statusa i takvih garancija. Referendum će biti za nekoliko mjeseci, a izmjene ustava preko parlamenta će trajati najmanje godinu dana, u skladu sa važećim zakonima - rekao je Zelenski u intervjuu ruskim novinarima objavljenom na sajtu kabineta predsednika, prenosi Interfaks.

Zelenski je naglasio i da je Ukrajina spremna da izmijeni Ustav u smislu neutralnog statusa.

„Bezbjednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države, spremni smo da idemo na to. To je prva osnovna tačka za Rusku Federaciju. I koliko se sjećam, oni su zbog toga započeli rat. Razgovara se o pitanju bezbjednosnih garancija za Ukrajinu. To je već duboko razrađeno“, rekao je ukrajinski predsjednik.


9.30- Turska je među zemljama koje bi mogle Kijevu da pruže bezbednosne garancije u okviru bilo kojeg dogovora sa Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini, rekao je danas zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Ihor Žovka.

-Turska je među zemljama koje bi mogle da budu garant naše bezbjednosti u budućnosti - rekao je Žovka pred nastavak pregovora dvije strane u Turskoj.

9.25 - Tokom mjesec dana ukrajinske krize u Crnu Goru su došla ukupno 8.333 ukrajinska državljanina, od kojih je izašlo 2.667, tako da ih je trenutno 5.666, izjavio je danas državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić.
Miljanić je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je većina smještena kod prijatelja i rođaka, a ima i onih koji imaju svoje nekretnine u Crnoj Gori.

Crna Gora, dodao je, ima dva prihvatna centra, na Božaju i u Spužu, koji raspolažu sa 164 smještajne jedinice, kao i da je od početka krize u azilu u Spužu smešteno osam izbjeglica iz Ukrajine.

8.55 - Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da promjena vlasti u Rusiji nije jedan od ciljeva NATO-a, prenio je „Sputnjik“.

-To nije cilj NATO-a niti američkog predsjednika - izjavio je Šolc u intervjuu njemačkoj televiziji ARD, dodajući da je o tom pitanju razgovarao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom u Bijeloj kući.

Šolc je naveo da Njemačka podržava širenje demokratije, ali vjeruje da je na ljudima i nacijama da se bore za nju.

Kancelar je dodao da će Njemačka raditi na eliminisanju zavisnosti od ruskog uvoza energenata.

8.45 - Rat u Ukrajini nanio je do sada na infrastrukturi štetu od 63 milijarde dolara, prema procjeni Kijevske škole ekonomije (KSE).

Ovoliki obim štete predstavlja ogroman izazov za Ukrajinu, jednu od najsiromašnijih zemalja Evrope, i ekvivalentan je iznosu većem od jedne trećine njenog bruto domaćeg proizvoda od 155 milijardi dolara u 2020, prema posljednjim podacima Svjetske banke, piše Vol Strit Žurnal.

Tim Instituta KSE, analitička jedinica škole, procjenjuje da je od početka ruskog napada prije više od mjesec, do 24. marta oštećeno, uništeno ili zaplijenjeno najmanje 4.431 stambeni objekat, 92 fabrike i skladišta, 378 obrazovnih ustanova i 138 zdravstvenih ustanova u Ukrajini.

Takođe je oštećeno 12 aerodroma i sedam termo i hidroelektrana.

Procjena je zasnovana na zvaničnim podacima Ministarstva za infrastrukturu i na bazi iskustava u analizi gubitaka u Siriji i Iraku, saopšteno je iz KSE.

8.40 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da „nije bilo značajnih promjena u rasporedu ruskih snaga u Ukrajini“ u posljednja 24 sata, prenosi BBC.

U svom najnovijem izvještaju o situaciji u Ukrajini, ministarstvo je navelo da je „nedostatak logističkih sredstava koji je prisutan, praćen kontinuiranim nedostatkom poleta i morala ruske vojske“, a da njeno napredovanje, osim ovoga, ometa i „agresivni otpor Ukrajinaca“.

U izvještaju se dodaje da je Rusija najviše postigla na jugu Ukrajine, u blizini grada Mariupolja, gdje se nastavljaju snažne borbe u ruskim pokušajima da zauzmu ovu luku, navodi BBC.

7.35 - Ukrajina je spremna da razgovara o usvajanju neutralnog statusa u okviru mirovnog sporazuma sa Rusijom, ali takav pakt mora da dobije garancije trećih strana i da bude stavljen na referendum, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

-Bezbjednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše zemlje. Spremni smo za to. To je najvažnija tačka - rekao je Zelenski u razgovoru sa ruskim novinarima putemo interneta.

On je dodao da je Ukrajina odbila da razgovara o drugim zahtjevima Rusije, poput demilitarizacije zemlje.
Zelenski je naglasio da mirovni dogovor neće biti moguć bez prekida vatre i povlačenja trupa.

8.00 - Ukrajina je obećala „hitnu istragu“, nakon pojavljivanja video snimka na kojima navodno njeni vojnici pucaju na ruske zarobljenike.

Pojavio se video snimak na kome se vidi kako ukrajinski vojnici navodno pucaju u koljena muškarcima, koji su očigledno ruski zarobljenici, tokom operacije u oblasti Harkova, prenosi CNN. Na snimku dugom skoro šest minuta čuje se kako ukrajinski vojnici saopštavaju da su uhvatili rusku izviđačku grupu koja je djelovala iz Olhovke, naselja u Harkovu, otprilike 30 kilometara od ruske granice.

7.41  -London: Rusija izoluje Ukrajinu iz međuanrodne pomorske trgovine 

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je jutros izveštaj obaveštajne službe u kojem se navodi da Rusija „efektivno izoluje Ukrajinu iz međunarodne pomorske trgovine“. U saopštenju se precizira da Rusija to postiže održavanjem blokade ukrajinske obale Crnog mora.

Dodaje se da ruske pomorske snage nastavljaju da izvode sporadične raketne napade na mete širom Ukrajine, prenosi BBC. Britansko ministarstvo ocjenjuje i da će uništenje broda Saratov u Berđansku „verovatno narušiti samopouzdanje ruske mornarice da ubuduće sprovodi operacije u neposrednoj blizini ukrajinske obale“.

7.40 -  Kijev:Rusija postupcima u Černobilju ugrožava cijelu Evropu 

Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk optužila je Rusiju za „neodgovorne“ postupke u zoni oko Černobilške elektrane koju je zauzela, i iz koje bi, kako je navela, radijacija mogla da se proširi u veći dio Evrope . Vereščuk rekla je da ruske snage „militarizuju“ zabranjenu zonu oko postrojenja, u kojem se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svijetu 1986. godine, i pozvala Ujedinjene nacije da tamo pošalju misiju za procjenu rizika, prenosi Rojters.

7.20 - Teretni brod "Omski 205" pod ruskom zastavom pogođen je u Crnom moru. Na brodu koji je iz Turske plovio za Rostov na Donu u trenutku udara nalazilo se 12 mornara.

Sa broda je poslat signal za pomoć kome je u pomoć pritekao spasilački brod i odvukao ga ka obali.

7.10 - Naredna runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije biće održana u utorak u Istanbulu, saopšteno je iz turskog predsjedništva.

Portparol turskog predsjedništva Ibrahim Kalin rekao je za CNN da će pregovori biti održani u utorak.
Iz kabineta turskog predsjednika prethodno je objavljeno da su se Redžep Tajip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili da organizuju u Istanbulu narednu rundu pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, ali nije precizirano kada.

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da u govoru u Varšavi u subotu „nije pozivao na smjenu režima u Rusiji“.
-Ne - odgovorio je Bajden kada je novinar u pres sali postavio pitanje da li je pozivao na smjenu režima u Rusiji, prenosi CNN.

Bajden je na kraju govora ispred Kraljevske palate u Varšavi rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin ne treba da ostane na toj funkciji.

-Za ime Boga, taj čovjek ne smije da ostane na vlasti - rekao je Bajden.


Glas Srpske / Agencije