FOND PIO RS: PROŠLA POSLOVNA GODINA JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS: PROŠLA POSLOVNA GODINA JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH


Fond za penzijsko - invalidskog osiguranja Republike Srpske  tokom  skoro 29 godina postojanja i rada, iza sebe ima jednu od najuspješnijih poslovnih godina, uprkos pandemiji virusa korona, rečeno je na konferenciji za novinare.

Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić, pojasnio je da su prihodi tokom 2021. godine bili veći za 9,3 posto u odnosu na 2020. godinu, tačnije, ukupan prihod po osnovu doprinosa za PIO, iznosio je milijardu i 23 miliona KM.

- Rasli su i rashodi, s obzirom da je bilo usklađivanja i vanrednog povećanja penzija, a za isplatu svih 12 penzija, bilo je neophodno obezbijediti jednu miljardu i 225 miliona KM, što je za 202 miliona više u odnosu na ostvarene  izvorne prihode, a Vlada RS je u skladu sa zakonom, obezbijedila nedostajuća sredstva“, rekao je Milić. On je dodao da je prosječan prihod na mjesečnom nivou iznosio preko 85 miliona KM.

- Ono što moram istaći je da je na prostoru bivše Jugoslavije, Fond PIO i Republika Srpska jedini uspjeli da ostvarimo ukupan prihod po osnovu doprionosa koji je bio neophodan za isplatu decembarske penzije, kad smo ostvarili prihod u iznosu od 103, 7 miliona KM“, rekao Milić.

- Prošle godine smo imali i manji broj rasta broja korisnika, odnosno, 1. 581 korisnika prava više, ali, nažalost, zabilježena je i velika smrtnost penzionerske populacije, tačnije, 15. 740“, rekao je Milić. On je dodao da je zabilježen i pozitivan trend u rješavanja o pravu, te da se zahtjevi rješavaju u kratkom roku.

- Moram da istaknem da očekujemo i da od 1. jula, počnemo automatskim procesom donositi i rješenja o ostvarivanju prava na invalidsku penziju“, naglasio je Milić. On je podsjetio da je u prošloj godini vršeno redovno usklađivanje i vanredno pvećanje penzija i  RS se nalazi na drugoj poziciji, odmah iza Srbije, po procentu izdvajanja za penziju. Govoreći o izvještajima Glavne službe za reviziju RS, Milić je naglasio da Fond PIO RS ima pozitivne izvještaje tokom proteklih šest godina, samim tim i za prošlu godinu.

Semberija info