ZA RADOVE U POLjU DNEVNICA I DO 100 KM :: Semberija INFO ::

 

ZA RADOVE U POLjU DNEVNICA I DO 100 KM


- Sezonski poslovi na njivama i u voćnjacima u Srpskoj polako počinju, ali brojni poljoprivrednici, uprkos dnevnici koja nikad nije bila viša, i dalje kubure s nedostatkom radne snage.

Dnevnica koja se u prosjeku kreće od 40 do 100 maraka, obrok, piće i prevoz, dodaju, izgleda nisu dovoljan motiv.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je sada sezona orezivanja voća, te da imaju veliki problem s nedostatkom kvalifikovane radne snage, koja treba da zna da radi taj posao.

"Mi za ovaj posao moramo uvoziti radnike iz Srbije i dnevnice plaćemo između 80 i 100 KM, plus hrana i smještaj", kazao je Dojčinović i ističe da bi, da nemaju radnike iz susjedne države, teško na vrijeme stigli odraditi taj dio posla, koji je najbitiniji u voćarstvu. 

Pojasnio je da u voćarstvu tokom čitave godine imaju potrebu za sezonskim radnicima, ali isto tako imaju problem i s manjkom radnika.

"Za mjesec dana krećemo s ukidanjem viška plodova, jer svako stablo mora da ima između 80 i 120 plodova, i tada imamo potrebu za velikim brojem radnika, ali ih je jako teško naći i pored dnevnice od 50 KM", ističe Dojčinović i dodaje da moraju čak i 50 kilometara da idu po radnika koji bi došao da radi u voćnjaku.

Pojasnio je da je prošle godine u svom voćnjaku imao čak i radnike iz Turske te da će i ove godine biti prinuđeni da uvoze radnike iz trećih zemlja. 

Da je godinama unazad povrtarima jedan od najvećih problema manjak radne snage, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS. 

"Mi nemamo potrebe za radnicima u velikom broju kao voćari, ali imamo u kontinuitetu tokom cijele godine, gdje nam je potrebno po nekoliko radnika. Dnevnice budu 40 do 50 KM za fizički rad, od sedam ujutru do sedam naveče, a uključeni su dva obroka i dvije kafe", rekao je Mastalo.

Istakao da je do mlade radne snage teško doći i da oni masovno odlaze vani te da su radnici u povrtarstvu obično stariji ljudi. 

"Mi povrtari se opredjeljujemo da nabavljamo mašine koje bi mogle zamijeniti radnike, tražimo polovne mašine u inostranstvu, jer nemamo mogućnosti nabaviti nove", rekao je Mastalo.

Ocjenjuju da proizvodnju ne bi smiju proširivati, jer stalno muče muku s radnom snagom, ali nastoje da sačuvaju ljude koji na istim gazdinstvima rade već godinama.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da RS godinama muku muči s manjkom sezonskih radnika, ali da je to posebno izraženo u voćarstvu i povrtarstvu. 

"Upravo će poljoprivrednici biti prinuđeni da smanjuju proizvodnju zato što nema ko da radi na njivama i u voćnjacima", kazao je Marinković. Da je svake godine sve manje radnika koji bi radili na njivi, kaže i Boško Radić, poljoprivednik iz Bijeljine. 

"Ma i pored dobre dnevnice koju dajemo sezoncima, ne možemo ih naći, neće niko više da radi za 50 KM cijeli dan", kazao je Radić.

(Nezavisne)