USVOJENE IZMJENE ZAKONA O PDV-U, AKCIZE PONOVO PALE :: Semberija INFO ::

 

USVOJENE IZMJENE ZAKONA O PDV-U, AKCIZE PONOVO PALE


Dom naroda Parlmentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju, kojim se uvodi diferencirana stopa PDV-a.
 
U suštini, ovaj zakon predviđa tri stope PDV-a i to pet, 15 i 22 odsto. Međutim, s obzirom na Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske, SNSD će vjerovatno amandmanom zatražiti nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice.

Za ovo zakonsko rješenje predstoji amandmanska faza u kojoj bi trebalo da se otklone sve manjkavosti koje su predlagači ranije negirali, a danas, ipak, glasanjem u redovnoj proceduri indirektno priznali.

Nakon što prođe amandmanska faza u Domu naroda, izmjene Zakona o PDV-u biće vraćene u Predstavnički dom PS BiH na usaglašavanje.

U Domu naroda danas nije bilo podrške za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku i o njemu će se odlučivati o redovnom postupku.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić rekao je da je nedopustivo da se sistemski zakoni o akcizama i PDV-u predlažu mimo poštovanja postojećih zakona i Ustava BiH i da bi njihovo usvajanje po hitnoj proceduri bilo štetno, a da oni ne bi bili sprovodivi.

​(RTRS)