POJEDINI TRGOVCI KORISTE EKSPLOZIJU CIJENA DA PODEBLjAJU PAZAR: ZA POSKUPLjENjA KRIVE DOBAVLjAČE :: Semberija INFO ::

 

POJEDINI TRGOVCI KORISTE EKSPLOZIJU CIJENA DA PODEBLjAJU PAZAR: ZA POSKUPLjENjA KRIVE DOBAVLjAČE


- Glavni razlog za poskupljenje na domaćem tržištu jeste poremećaj na globalnom nivou, ali su i pojedini trgovci iskoristili tu situaciju da dodatno podebljaju pazar prekoračenjem marže i do 33 odsto.

Od početka godine sve je poskupjelo, pa skoro da nema proizvoda na rafama kojem cijena nije mijenjana. Poskupljenja je bilo i na početku godine, a sa izbijanjem rusko-ukrajinskog sukoba, 24. februara, situacija je alarmantna po pitanju cijene brašna, ulja, šećera, soli i sve druge robe.

S obzirom na to da smo zemlja koja zavisi od uvoza prodavci ističu da su svoje cjenovnike samo prilagođavali dobavljačima. Dakle, kako su oni dizali cijene, tako su ih i domaći prodavci slijedili. Međutim, ima i onih koji su kršili Uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

U Inspektoratu RS objašnjavaju da kontrolišu cijene na osnovu više propisa te podsjećaju da je izmjenom Uredbe o ograničavanju marži propisano da privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom robe na veliko formiraju cijene proizvoda primjenom marži u procentu do šest odsto na nabavnu cijenu, a oni koji se bave prodajom robe na malo maržu do osam odsto na nabavnu cijenu. Marža je ograničena, između ostalog, na so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno, hljeb i šećer.

Inspektori su kontrolisali poštivanja Uredbe u 15 tržnih centara i marketa, a u 12 slučajeva utvrdili su nepravilnosti te izdali 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 KM. U pitanju su kazne zbog ne samo prekoračenja marži, već zbog neisticanja cijena, neispravnih deklaracija i drugog.

- Subjekti uhvaćeni u prekršaju nisu se pridržavali marži prilikom formiranja prodajnih cijena, a procenat prekoračenja je od 0,05 do 33 odsto. Nezakonito stečena dobit po tom osnovu iznosi 483 KM - naveli su u Inspektoratu.

Evidentno je i da inspektori nisu prečešljali sve tržne centre i markete u RS, a oni koji se bave zaštitom potrošača navode i da bi akcenat možda trebalo da bude stavljen i na male prodavnice u kojima su cijene eksplodirale u posljednja dva mjeseca.

- Biće potrebno mnogo veće i češće kontrole kako bi se utvrdilo ko sve nesavjesno posluje. Nema sumnje da je bilo neopravdanog podizanja cijena jer su cijene mijenjane i po nekoliko puta u danu. Mnogi trgovci love u mutnom. Koriste ovu situaciju da dodatno zarade - rekla je izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Glavno opravdanje za poskupljenje jeste skok cijena na svjetskom tržištu, a Marićeva navodi i da je možda sada krajnje vrijeme da se okrenemo sebi i da počnemo proizvoditi za svoje potrebe.

(Glas Srpske)